El mateix que ha donat punts a la nova ministra d'Economia i Empresa per ocupar aquest lloc podria deixar-la en una situació professionalment complicada. Nadia Calviño, que era directora general del departament de pressupostos de la Comissió Europea, no ha abandonat la UE formalment. En lloc de renunciar a la seva plaça, va demanar una excedència per poder adherir-se al govern de Sánchez.

Segons informa el mitjà especialitzat Politico, aquesta excedència "per motius personals" no seria suficient per evitar un possible conflicte d'interessos entre les dues posicions. Encara que Calviño no hagi de negociar directament els pressupostos de la UE —feina que recaurà en la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero—, sí que haurà de "pressionar els seus antics companys per aconseguir un bon negoci per a Espanya", explica el mitjà.

Els estatuts de la UE prohibeixen concedir excedències a funcionaris "amb la finalitat de participar en una activitat laboral, sigui remunerada o no, que impliqui lobbying contra la seva institució", ja que "podria conduir a l'existència d'un conflicte amb els interessos legítims de la institució".

Preguntat sobre com s'havia gestionat la situació de Calviño, un portaveu de la Comissió va explicar: "Mentre estigui en una excedència per motius personals, no rebrà ingressos ni tindrà dret a ser ascendida. També s'aturarà la pertinença al règim de la seguretat social per als funcionaris de la Unió Europea".

Per la seva banda, fonts del govern espanyol a Brussel·les asseguren que "s'han seguit els procediments burocràtics habituals en aquests casos".

L'actual ministre d'Exteriors, Josep Borrell, va ser obligat l'any 2012 a dimitir del càrrec de president de l'Institut Universitari Europeu (IUE) després de ser acusat de conflicte d'interessos, ja que també tenia un càrrec al consell d'administració d'Abengoa.