Els principals radiopredicadors de la dreta mediàtica espanyola estan dedicant grans esforços extra aquesta setmana per aconseguir que la mobilització contra l’amnistia, organitzada per Societat Civil Catalana (SCC), que se celebrarà aquest cap de setmana a Barcelona, esdevingui un triomf per a l’espanyolisme. Presentadors de programes radiofònics, com Federico Jiménez Losantos, d’EsRadio, o Carlos Herrera, de la COPE, han estat especialment corrosius en els seus comentaris matinals, fent palesa la seva animadversió contra el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i les negociacions amb el president a l’exili, Carles Puigdemont.

📍 Manifestació del 8 d'octubre a Barcelona: horari i recorregut
 

El possible acord a què pugui arribar Sánchez amb Puigdemont per la investidura posa aquestes figures radiofòniques al caire d'un l’infart. Jiménez Losantos adverteix que, per l’estat de les negociacions, “tot apunta que cal anar a Barcelona” per manifestar-se contra l’amnistia als protagonistes de l’1-O. Però va més enllà d’això, i assenyala que cal treballar “en la il·legalització dels partits independentistes”. “No és que tinguin idees separatistes, sinó que vulneren la llei. No van a les eleccions i diuen ‘m’agradaria viure sol, vull perdre de vista els pares’, no, maten la gent o fan cops d’estat”, ha dit Jiménez Losantos, en el darrer cas en referència a l’independentisme català.

Aprofitant la manifestació contra l’amnistia, Jiménez Losantos intenta ficar a l’agenda la il·legalització dels partits independentistes catalans actuals. “En el cas del separatisme català, els partits que han participat en el cop de l’1-O haurien de ser il·legals, i qui sigui independentista que ho sigui en un altre partit que no hagi comès cap delicte”, ha afegit. El periodista carrega també contra els barons del PP —a qui titlla de “cacics”— que encara no han confirmat la seva presència a Barcelona.

El locutor d’EsRadio considera que la investidura de Sánchez està en mans de Puigdemont i afirma que l’actual president espanyol només pot aconseguir ser investit de nou si “se salta la Constitució”. És més, Losantos opina que el socialista pretén governar a “cop de decret” amb l’ajuda de Cándido Conde-Pumpido, president del Tribunal Constitucional, a qui també qualifica de “colpista”.

La Cope elogia el discurs del 3 d'octubre del 2017 de Felip VI

Des d’una altra emissora radiofònica, la Cope, el presentador Carlos Herrera ha recordat aquest dimarts el sisè aniversari del discurs del rei Felip VI el 3 d’octubre del 2017. Herrera ha elogiat el capteniment del rei en aquell discurs i ha recordat que el va fer amb el suport de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. “Amb la força de les paraules i donant un cop damunt la taula, el rei va tornar la tranquil·litat a mitja Catalunya”, ha dit el periodista, per qui Felip VI es va coronar l’octubre del 2017 tal com el seu pare —segons ell— ho va fer el 23-F del 1981.

Per Herrera, el discurs del 3 d’octubre, pel qual l’independentisme creu que Felip VI hauria de demanar perdó, “va servir de revulsiu, de descàrrega elèctrica, perquè la societat espanyola reaccionés contra el cop separatista de l’1-O”. El presentador opina que la investidura de Sánchez només es pot aconseguir “derogant” el discurs que va fer el rei Felip VI i que “va culminar amb l’aprovació al Senat de l’article 155 per a Catalunya”.