Ja passa sovint que Ciutadans fa saltar les alarmes. Però avui ha estat en sentit literal, i és que en ple acte per "desmuntar els mites sobre la Hispanitat" s'ha disparat una alarma del lloc on s'estava duent a terme amb una cinquantena d'assistents -el GBC Business Center de Barcelona- i l'acte s'ha vist interromput durant gairebé una hora, temps en què algunes persones han marxat fins que s'ha habilitat un nou espai per fer-lo.

"És lògic que a Catalunya salti una alarma quan Ciutadans fa un acte pel dia de la Hispanitat. I salta una alarma perquè ja ens coneixen els del Govern i els partits separatistes, i saben que si venim a fer un acte és perquè explicarem coses que no són del que s'estila a la política catalana", ha bromejat el president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, en una atenció als mitjans que ha protagonitzat veient que l'acte no s'estava reprenent.

El diputat taronja ha explicat que en l'acte volien fer una acció de "veracitat històrica", en tant que considera que el 12-O és "constantment menystingut pel separatisme". En aquest sentit ha carregat contra el Govern perquè demà decideix seguir amb la seva activitat celebrant el Consell Executiu habitual dels dimarts: "Procuren que tot el funcionariat no agafi festa". 

Prou "celebració de la infàmia"

Carrizosa ha remarcat que són de "patriotisme cívic i constitucional", i per aquest motiu ha exigit que el 12-O deixi de ser assenyalat "com el dia de celebració de la infàmia": "Tots els països tenen alguna cosa de la qual avergonyir-se i alguna de la qual sentir-se orgullosos", ha afirmat el líder taronja, que ha apostat per parlar del descobriment d'Amèrica perquè va ser "un esdeveniment que va obrir el planeta a una civilització". 

Poc abans que hagués sonat l'alarma, ha intervingut la diputada Anna Grau, que ha exigit "honestedat" a l'hora d'explicar la història i no desvirtualitzar-la. Per això ha demanat assumir la història amb decència i orgull. També ha parlat la representant de la secció jove de Cs Laura Casado, que ha aprofitat per condemnar els incidents que van succeir a la Universitat Autònoma quan un grup de joves estudiants van destrossar una carpa informativa de la plataforma 'S’ha Acabat'. Casado ha posat en valor els “joves compromesos que defensen el carrer amb una carpa” i ha assegurat que aquells que les destrossen, “en lloc d’història fan prehistòria”. 

La intervenció que s'ha interromput de ple ha estat la de la catedràtica María Ángeles Pérez, que breument ha pogut dir que l'any 1492 va suposar la creació d'una nova frontera i que gràcies a això es va produir la "primera globalització planetària". Ha justificat que hi va haver errors i abusos, però que va ser així perquè "és una obra humana": "I ja em diran en quina no succeeix?". Després de les declaracions de Carrizosa a la premsa, Cs ha decidit seguir amb l'acte amb la gent que quedava en un altre espai del lloc. 

 

A la imatge principal, el president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa / ACN