Donar l'amnistia als independentistes no ha sortit gratis al PSOE. La jugada ha rebut nombroses crítiques dins i fora del partit, i aquest dimecres s'han sumat a les queixes dos exministres, un socialista i un popular. Virgilio Zapatero i Rafael Arias-Salgado coincideixen que la llei amenaça els valors d'un país democràtic. I van més enllà assenyalant que la legislació és una de les causes de la ruptura del pacte constitucional i de la degradació de la Carta Magna. Ho han expressat en el marc d'un debat anomenat 'La ruptura del pacte constitucional' on han participat.

Els històrics han carregat contra l'actual manera de fer política, i han acusat el PSOE i el PP de desposseir de significat la Constitució i descuidar els consensos bàsics assolits al pacte constitucional del 1978. És gràcies a aquell pacte, recorden, que "han funcionat les institucions espanyoles els darrers 45 anys". 

L'exministre de Felipe González lamenta que el CGPJ estigui "fora de joc"

Zapatero, ministre a l'època de Felipe González, ha dit que ambdues formacions han oblidat el "respecte" a la Constitució "negociant" la possibilitat d'un referèndum i això ha desembocat en la degradació del país. A parer seu, el Partit Popular també té les mans tancades perquè ha contribuït a generar un clima d'inestabilitat a través del bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En aquest sentit, ha detallat que els populars han deshabilitat l'òrgan condemnant-lo a mirar el partit "en fora de joc". Zapatero responsabilitza de la no renovació del CGPJ als presidents del Senat i del Congrés, que han "mirat a un altre costat " i "no han inclòs aquest tema a l'ordre del dia de cada sessió". 

La política de blocs, un gran error

Al seu torn, Arias-Salgado ha carregat contra la política de blocs, una estratègia "creada per José Luis Rodríguez Zapatero i executada per Pedro Sánchez" que ha provocat el "difícil funcionament de les institucions actual". L'exministre assenyala que els blocs són un error pel bon funcionament del país perquè uns i altres només persegueixen tenir el control absolut de les institucions. 

Coincideixen que la manera de fer política "ha de canviar"

Tant Zapatero com Arias-Salgado han conclòs que la manera de fer política "ha de canviar" per salvar la Constitució i que aquesta no quedi en "paper mullat". En aquest sentit, l'exministre del PP ha dit que s'hauria de replantejar la manera com se seleccionen els polítics que governen el país per evitar aquesta mena de problemes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!