Els eurodiputats de Ciutadans Adrián Vázquez i Luis Garicano haurien incomplert la carta ètica del partit. Tots dos van signar aquest compromís per anar a la llista del partit taronja al Parlament Europeu, on, entre altres, hi havia el compromís de donar part del seu sou a la formació. Segons informa The Objective, cap dels dos hauria complert aquesta mesura durant anys, tot i estar obligats d'ençà que van prendre possessió de l'acta. 

Si bé tots dos es trobaven en aquesta situació, Vázquez va saldar el seu deute pendent el desembre de 2023 per poder presentar-se a les primàries internes i ser elegit secretari general. Tanmateix, abans, tant Vázquez com Garicano es van resistir a les transferències amb l'argument que l'Eurocambra prohibeix que els diners que rep un eurodiputat d'aquesta institució europea serveixin per subvencionar el partit a què pertany.

A la delegació de Ciutadans a l'Eurocambra el compliment amb aquest compromís amb la carta ètica del partit ha estat irregular. Per una banda, dos eurodiputats, Jordi Cañas i José Manuel Bauzá han complert mensualment amb les seves obligacions, mentre que Soraya Rodríguez, Maite Pagazaurtundua i Susana Solís han anat efectuant els pagaments amb cert retrat. Finament, Vázquez i Caricano que van passar-hi de puntetes. 

Carta ètica de Ciutadans

La Carta ètica de la formació taronja recull en el seu punt sisè que els firmants es comprometen a "contribuir al finançament del partit de conformitat amb el que disposen els Estatuts del partit i facilitar la gestió econòmica dels grups institucionals en què s'integri d'acord amb els Estatuts i a les lleis". A més, als estatuts de Ciutadans es recull que en el cas de les contribucions dels càrrecs públics de Ciutadans, el Comitè Nacional fixarà un percentatge "que no podrà ser inferior al 6% ni superar el 10%" dels ingressos nets mensuals de cadascun. I que cada mes es farà el càlcul "per tots els conceptes, fins i tot dietes o indemnitzacions" i descomptant-se el salari mínim interprofessional.

Ciutadans lluita per la supervivència a les eleccions del 12-M

La formació taronja fa anys que encadena derrotes en eleccions regionals, generals i, en un futur segons les enquestes, europees. Actualment, la pròxima cita electoral de Ciutadans és a les urnes catalanes el pròxim 12 de maig. Amb poques possibilitats de tornar a tenir representació al Parlament, Ciutadans està enfocant la seva campanya a atacar la candidatura de Carles Puigdemont. El seu últim moviment en aquesta línia ha estat demanar al Tribunal Constitucional que anul·li la candidatura a Puigdemont afirmant que no es pot presentar perquè “té la seva residència a Bèlgica” i no a Catalunya. La formació taronja defensa que “jurídicament és improcedent que, sobre la base d'un DNI vençut fa més de quatre anys, en el qual consta una informació de fa més 14 anys, la Junta Electoral Provincial de Barcelona pot deduir que el candidat compleix tots els requisits legals exigits, inclòs el de la residència”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!