Les empreses catalanes a l'IBEX 35 han tancat el 2019 amb una mitjana de 25,9% de dones en els Consells d'Administració. Les sis companyies sumen un total de 81 membres als respectius òrgans de decisió, 21 dels quals són dones. La presència femenina a les cotitzades està encara lluny del percentatge del 40% recomanat per la Comissió Europea i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

La companyia catalana amb major presència femenina a l'òrgan de decisió és CaixaBank, amb un 37,5%, mentre que a Naturgy la xifra cau fins al 8,3%. En general, més del 60% de les empreses catalanes no tenen cap dona en el comitè de direcció, segons els estudis de l'Observatori Dona Empresa i Economia.

Més enllà de les companyies cotitzades a l'IBEX 35, més del 60% de les empreses catalanes no tenen cap dona en el comitè de direcció, segons els estudis de l'Observatori Dona Empresa i Economia. 

Precisament aquesta setmana, la Comissió Europea ha obert de nou el debat sobre les quotes. El 2012, l'organisme va proposar que el 40% de les cúpules de les empreses les ocupessin dones, una iniciativa que finalment no va tirar endavant. Ara, la comissió liderada per Ursula von der Leyen l'ha tornat a posar sobre la taula i la vicepresidenta de Valors i Transparència, Vera Jourová, s'ha compromès a augmentar fins al 50% la presència de dones a tots nivells per al 2024.

A Catalunya, el nombre de dones en càrrecs de direcció ha augmentat fins al 32% el 2019, segons l'informe 'Women in Business 2020' elaborat per la consultora internacional de serveis professionals Grant Thornton. La xifra se situa dos punts per sota de la mitjana estatal però és superior al percentatge del conjunt de països de la Unió Europea, un 30%.

Per tipologia de llocs, el departament que més directives contracta a Catalunya és el de Recursos Humans, amb un 40%, seguit de la Direcció Financera, amb un 27%. A més, el territori registra un percentatge del 24% de dones amb càrrec de primera executiva, molt per sobre de la mitjana europea, del 19%, i global, del 20%.