El líder dels comuns, Xavier Domènech, ha desitjat que la reunió d'avui entre Pedro Sánchez i Quim Torra serveixi per posar "fi a una etapa política" caracteritzada pel "fracàs de la via unilateral dels independentistes" i, també, per l'absència de diàleg des del Govern del PP.

En declaracions a RNE, Domènech ha recalcat la necessitat d'iniciar una nova etapa de diàleg i negociació després del "fracàs de la unilateralitat" i després que el "destí" de Catalunya hagi estat "en mans dels jutges" en els últims mesos, situació que ha qualificat d'"inaudita".

En aquest sentit, el president de Catalunya en Comú-Podem al Parlament espera que la reunió d'avui entre el cap de l'executiu espanyol i el president de la Generalitat "no sigui només una foto", sinó la primera de moltes altres reunions.

Domènech considera que hi ha algunes qüestions que podrien "resoldre's ràpidament", com les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional, el final de la "judicialització" del conflicte polític català o els "incompliments" de l'Estat en matèria d'inversions.

El líder dels comuns opina que pot celebrar-se un referèndum pactat "dins de la Constitució", i ha recordat que fa pocs anys el PSC també defensava el dret a decidir dels catalans.

Segons Domènech, tard o d'hora haurà de realitzar-se aquest referèndum pactat amb "totes les opcions sobre la taula", i ha advocat per una relació federal o confederal amb l'Estat.