El candidat de CatECP a les eleccions del 21 de desembre, Xavier Domènech, ha acusat aquest dimarts els partits que conformen el bloc independentista d'"erosionar" el catalanisme amb el seu projecte.

"No aporten res per al futur i estan erosionant el projecte bàsic del qual van sortir, que és el catalanisme", ha dit en la conferència-col·loqui de Barcelona Tribuna, on ha explicat que aquestes formacions parlen de restituir la situació anterior a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, però no aclareixen "com pensen" fer-ho i no aporten propostes per a Catalunya en cas de poder governar.

Ha afirmat que el bloc independentista no té "cap idea de com continuar endavant" i per aquest motiu plantegen el seu projecte en termes de restauració i no de futur, i subratlla que el que s'ha vist en campanya entre els partits que el formen és la batalla sobre qui ha d'encapçalar aquesta restauració com una lluita de legitimitats.

El catalanisme progressista "sí suma més del 50%"

Ha reivindicat el catalanisme progressista perquè considera que "sí que suma més del 50%" del suport de la ciutadania i permet un Govern transversal, ha dit amb referència que l'independentisme no n'ha aconseguit més de la meitat dels sufragis a Catalunya.

De fet, ha cridat a la construcció d'una àmplia majoria a Catalunya que ja es va substanciar en el Pacte Nacional pel Referèndum en el que estaven partits i entitats socials, polítiques, sindicals i econòmiques que representaven al 80% de la societat entorn d'un referèndum pactat.

"Al que agrupa el 80% de suports se li va donar sis mesos de vida", ha lamentat i ha citat a la proposta del candidat d'Iceta que demana dos anys per negociar amb l'Estat a no dependre de la correlació de forces en l'Estat i començar amb una àmplia majoria a Catalunya per canviar-lo.

Ha advertit que la seva idea de Govern va més enllà del primer any de legislatura, per la qual cosa no estan pensant en un acord de sigles amb les forces progressistes -PSC i ERC-, sinó que volen representar a totes les sensibilitats que s'inclouen en elles i fora de la política apel·lant a persones independents amb reconeixement en la societat catalana.

Ha citat el filòsof del segle XIX Ernest Renan per recordar que els independentistes s'han centrat en un plebiscit d'una data concreta deixant al marge els problemes socials de Catalunya que ha de gestionar la Generalitat: "La pàtria és un plebiscit diari".

Preguntat per si en cas que no es donessin les xifres per al Govern de progrés que anhela donaria suport a un procés constituent o al projecte d'una eventual majoria independentista, ha plantejat: "Quina és la proposta de l'independentisme? No tinc ni idea del que proposa l'independentisme".

Davant d'un dels pares de la Constitució, Miquel Roca, que es trobava en l'acte, ha explicat que l'altre bloc s'autodenomina constitucionalista, la qual cosa posa de manifest el "fracàs" de la Constitució.

"Portar a Catalunya el model d'Espanya"

Considera que aquest bloc vol "portar a Catalunya el model d'Espanya", un model que per a Domènech és el d'un president, Mariano Rajoy, que amenaça de convocar eleccions en les comunitats, veta lleis, i no és propositiu.

"Si aquest Govern ja no funciona a Espanya, per a què portar-lo a Catalunya", ha dit, i ha assegurat que els partits constitucionalistes estan units només per la confrontació i no tenen un projecte per a Catalunya, ni sumen per a això.

Preguntat per les paraules de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que va titllar de 'fake' el procés independentista, s'ha mostrat molest i ha criticat que també digués que Rajoy ha escapçat els partits independentistes i la Generalitat.

"Ens sembla indigne que es pronunciï en aquests termes", ha dit i ha afirmat que el Govern popular entén la política partint de botins de guerra.