El futur de la moció de censura de Badalona està en l’aire. A cinc de dies del ple que ha de fer fora Dolors Sabater de l’alcaldia de la ciutat, tots els fronts estan oberts. L’amenaça de Xavier García Albiol de retirar el suport al PSC afegeix intriga al culebrot de la moció. La incertesa que plana sobre Badalona va més enllà de l’àmbit municipal i esquitxa la política catalana posant el focus d’atenció en el Partit Socialista, que a Espanya expulsa el PP del govern i a Badalona s’alia amb ell per governar. De la voràgine dels darrers dies en parlem amb l'alcaldessa Dolors Sabater.

Dolors Sabaté alcaldessa de Badalona - Sergi Alcazar

La moció de censura prosperarà?
Hi ha una gran incertesa, perquè si ja de per si és una moció que costa molt d'entendre el motiu, el com, el perquè i el de quina manera, ara, a més, el soci que ha posat més signatures, el PP, fa públic que té dubtes sobre si l'acabarà signant o no. És una manera de jugar amb la ciutat. Tot està al servei de l'electoralisme i de tenir molts moments de televisió. L'últim que els interessa és la ciutat. El PP és qui té la clau del que acabi passant amb aquesta moció i estem en aquest punt.

El PP és qui té la clau del que acabi passant amb aquesta moció i estem en aquest punt

Està tranquil·la?
Estic preocupada, preocupada d'ençà que el PSC no es va abstenir en el pressupost i, per tant, no el vam poder aprovar. És un pressupost molt important per a una ciutat que fa anys que està abandonada i en la qual s'hi ha fet poques inversions. Aquest any teníem l'oportunitat d'incloure 7 milions més al pressupost i revertir la paràlisi a la qual ens va sotmetre el ministre Montoro. Em preocupa el pressupost i em preocupa el programa que pot haver pactat una força com el PSC ―que el 2015 va sumar per fer fora el PP― amb el PP i amb Ciutadans.

Com s’explica vostè que el PSC, que el 2015 es va aliar amb la resta de forces per fer fora Albiol de l’alcaldia, ara es posi al costat del PP per aconseguir el govern municipal.
Jo des d’un començament vaig dir que això era una trampa del senyor Albiol al PSC i que el PSC havia caigut a la trampa sense adonar-se que això és fer-li el joc. El senyor Albiol necessita fer una gran campanya perquè ve d’un fracàs electoral estrepitós a nivell català, no té expectatives a nivell estatal ―se li han tancat totes les portes― i només li queda recuperar Badalona. Ell es presentava a Badalona com Albiol, sense sigles polítiques, ara no pot amagar que és del PP. Té també l’extrema dreta, amb un contrincant amb molt bons resultats que és Ciutadans. Albiol ha de recuperar l'espai polític i està disposat a fer el que calgui; és evident que ha començat la campanya electoral i el PSC l’està ajudant a fer-la. Ell (Albiol) el que ha fet és aconseguir que el que acabi passant el dia 20 depengui d’ell. Hi està posant suspens. És un joc que pel PSC només té sentit si es llegeix en clau electoral, perquè en clau de coherència ideològica no en té cap.

El senyor Albiol necessita fer una gran campanya perquè ve d’un fracàs electoral estrepitós a nivell català, no té expectatives a nivell estatal ―se li han tancat totes les portes― i només li queda recuperar Badalona.

Però el PSC, si no li surt bé, ho pot pagar molt car. 
A mitjans de maig vam fer públic un baròmetre que diu moltes coses i una d'elles és que majoritàriament se'ns aprova la gestió. Hi ha una dada molt rellevant per entendre per què el PSC ha fet aquest moviment. Hi ha un tant per cent molt elevat de socialistes que aprova la gestió d'aquest govern i això sumat al fet que el seu candidat, Àlex Pastor, té un nivell de popularitat baix... és una de les explicacions. Si ho volia fer en clau de càstig pel referèndum o per la petició d'alliberament dels presos polítics, ho podia haver fet el mes de novembre. Ens hem manifestat contra la repressió i la violència policial i hem estat un govern amb una actitud proactiva i amb missatges de denúncia cap aquesta violència. Al novembre s'hauria entès com a bloc del 155. Quan busques trobes altres explicacions que poden tenir a veure amb l'Ajuntament de Barcelona ―Colau va trencar el pacte de govern amb el PSC― amb la posició electoral del PSC, amb l'electoralisme del PP... i, com a desencadenant, el baròmetre.

Dolors Sabaté alcaldessa de Badalona - Sergi Alcazar

L’estratègia per frenar la moció de censura passa pel pressing PSC? La vam veure dimecres al costat de Xavier Domènech i Gerardo Pisarello i tots dos apuntaven en aquesta direcció.
L’estratègia és fer-los adonar d’aquesta contradicció tan flagrant, que és un error. És autèntica perplexitat. Com pot ser que el PSC faci això?

Deia que se la veia tranquil·la en el sentit que no sé si té coll avall que dimecres deixarà de ser alcaldessa o si té coll avall que abans es “barallaran” entre ells, que no hi haurà acord.
És complicat perquè he de treballar en els dos marcs. Mantenir alhora els dos marcs mentals i treballar alhora en les dues direccions desgasta molt, però hem de fer-ho. Hem de treballar amb el marc mental que al final no se'n sortiran i amb la idea que encara som a temps que algú canviï d'opinió respecte al disbarat que estan a punt de fer. Però també amb el marc mental que això tirarà endavant (perquè si no, no ho haurien presentat) i que hem de preparar un traspàs molt digne, perquè ens hi juguem la ciutat. A nosaltres ens importa la ciutat, no les cadires. Ens importen els programes, ens preocupen els projectes que defensem i amb els que hem estat treballant, i ens preocupa la paràlisi en què entrarà l'Ajuntament. Què faran amb tot el que està en marxa, ho paralitzaran o vetllaran? Ens tranquil·litza saber que projectes que estan en marxa no es poden aturar. Estem licitant moltes coses que políticament no podran interrompre. No saps a què dedicar-li més hores: si al traspàs o a pensar que s'aprovarà el pressupost i el podrem executar.

Hem de treballar amb el marc mental que al final no se'n sortiran i amb la idea que encara som a temps que algú canviï d'opinió respecte al disbarat que estan a punt de fer. Però també amb el marc mental que això tirarà endavant

Si finalment dimecres la moció prospera i deixa de ser alcaldessa, com serà aquest traspàs?
Quan nosaltres vam entrar, el PP va fer terra cremada, va buidar tots els armaris. Jo soc regidora del districte 4 i el regidor i el coordinador d’aquest districte van deixar els despatxos buits, no hi havia absolutament cap informació de quina era la tasca que havien estat desenvolupant. Quina culpa en tenen els veïns que hi hagi un canvi de govern? Nosaltres no ho farem; al contrari, donarem valor al traspàs i explicarem a la ciutadania què hem fet i què està en marxa. El senyor Albiol al final del mandat va vendre molt de fum, va fer moltes promeses falses. 

S’ha reunit amb qui podria ser el seu successor, amb el socialista Àlex Pastor?
Sí, l'últim cop que hi vaig parlar seriosament va ser abans que presentés la moció. Li vaig oferir un paper de fiscalitzador, que fossin presents a les juntes de govern, a les converses amb la Generalitat... i no hi va estar d'acord. Li vaig dir que ho presentés al partit i va dir que l'única opció era que jo dimitís. Han focalitzat tot això cap a la meva figura. Abans ja els havíem ofert entrar al govern però també van desestimar-ho. Després d'aquella conversa ens hem trobat en alguns actes perquè ara va a molts més actes dels que ha estat anant... l'actitud que té és que guanyarà la moció.

Dolors Sabaté alcaldessa de Badalona - Sergi Alcazar

Li vaig oferir (al PSC) un paper de fiscalitzador, que fossin presents a les juntes de govern, a les converses amb la Generalitat... i no hi va estar d'acord. Han focalitzat tot això cap a la meva figura. Volien que jo dimitís

I si el PSC guanya la moció i vostè perd l'alcaldia. Què farà?
Passaré a l'oposició i defensaré el projecte i el govern de ciutat amb què estem compromesos i amb el qual hem treballat. I esperem, sincerament, poder tornar a governar a partir del dinou de maig.

Què farà dimecres 20 de juny, abans de la moció.
Tinc consell d’administració de Marina Badalona. Aquests dies l’agenda em fa atendre més mitjans de comunicació, però a part d’això segueixo fent el que he fet sempre. Estic dedicada a la ciutat, a tota la ciutat i crec que el mal que ha fet el PP a Badalona és immens. És molt greu, el pas del PP per l’Ajuntament. Aquesta ciutat no es mereix tornar a caure en mans de la dreta, ni pel que simbolitza per la seva dignitat ni pels interessos de la ciutat, perquè s’empobrirà en drets socials. Cal defensar aquest projecte sigui des de la institució o des de fora. Hem de tornar a barrar el pas a l’extrema dreta com vam fer el juny del 2015.

Dolors Sabaté alcaldessa de Badalona - Sergi Alcazar