Tret de sortida a l'acampada de l'ANC. La presidenta Dolors Feliu ha arrencat aquest dissabte la darrera acció de l'entitat independentista des de la mateixa plaça Catalunya. Sota un sol estiuenc, Feliu ha comparegut davant d'un ampli públic que tan sols s’ha anat ampliant a partir d’aquest migdia per obrir la jornada de dos dies que pretén assenyalar la repressió de l'Estat sota el lema 'Nosaltres acusem la justícia espanyola'. I ho ha fet reivindicant les mateixes víctimes del procés: les més de 4.000 persones represaliades des del referèndum del 2017. "Estem aquí aquest cap de setmana perquè se'ns veig, que es vegi la gent represaliada i donar veu", ha dit.

"Ens sabem lluitadors i lluitadores per la llibertat. Estem amb els que són a primera fila", ha afegit la presidenta de l'ANC. "Si hi ha un sol represaliat, estem tots nosaltres amb ell". Dolors Feliu ha assenyalat també que l'independentisme estarà sempre darrere d'aquelles persones donant-lis tot el suport necessari. "La nostra força és la seva força". Per contra ha volgut reivindicar que la gent no oblidarà mai els seus represaliats i "màrtirs" com ha passat altres vegades, per exemple sota el franquisme. "Som aquí perquè no tenim por. Que no es pensin que ho hem oblidat, que perquè no ho vam aconseguir el 1714 i el 1939 no ho aconseguirem ara. Ens tornarem a alçar vegada rere vegada, any rere any", ha sentenciat, remarcant també quina és la solució contra la repressió: la independència.

ANC / Montse Giralt
L'ANC sobre l'escenari / Foto: Montse Giralt

La Generalitat, còmplice en la causa contra l'independentisme

El manifest de la campanya posa l’ull de mira en diverses institucions espanyoles, com ara el Consell General del Poder Judicial, l’Audiència Nacional, el Tribunal Suprem, el Tribunal de Comptes, així com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el rei Felip VI. Però també la Generalitat, a qui s'acusa de "col·laborar amb la causa general contra l'independentisme" per haver-se personat com a acusació privada "en moltes de les causes contra persones que van protestar en diferents episodis", recollint l'únic testimoni dels Mossos d'Esquadra.

L'acampada de l'ANC tan sols forma part d'una campanya molt més àmplia, sota el lema ‘Nosaltres acusem la justícia espanyola’, que pretén assenyalar directament l'Estat per la causa general contra el procés i recollir suports perquè el Parlament de Catalunya obri una comissió d'investigació sobre l'amplitud i l’abast de la repressió. L’objectiu final és portar aquest informe final a instàncies internacionals, concretament al Consell d’Europa i al Comitè pels Drets Humans de les Nacions Unides.

El secretari nacional de l’ANC, Lluís Sobrevia, ha demanat que la cambra catalana sigui “valenta” i que recordi que ha tingut represaliats entre els seus membres i “pateix encara les conseqüències de la justícia espanyola”, a qui ha acusat de treballar amb l’únic propòsit d’“aniquilar i fer desaparèixer l’independentisme”. Segons ha detallat, l’entitat durà a terme una recollida de firmes a favor de la comissió d’investigació al Parlament que s’allargarà tres mesos, i acabarà amb una concentració davant la cambra per entregar-les. “De totes maneres, en cas que el Parlament no faci la investigació, nosaltres crearem una comissió ciutadana”, ha revelat. “Això no pot quedar d’aquesta manera”.