Aquest dissabte, i per quart dia consecutiu, la plaça Catalunya de Barcelona s’havia despertat plena de banderes espanyoles. Es tractava de l’últim vestigi que quedava al centre de la capital catalana des que l’espanyolisme s’hi hagués passejat per celebrar el Dia de la Hispanitat el 12 d’octubre. Amb motiu d’aquesta festivitat, els organitzadors havien penjat centenars de petites rojigualdas lligades en cordes entre fanal i fanal. Però malgrat el fracàs de la mobilització del 12-O, les banderes han romàs en aquest indret fins aquest dissabte, convertint la plaça Catalunya en un espai de reivindicació espanyola per a veïns i turistes.

Davant la passivitat de l’Ajuntament, que no s’ha ocupat de retirar-les, aquest dissabte han estat diversos membres de l’Assemblea Nacional Catalana qui s’han encarregat de netejar l’espai. I és que l'entitat independentista ha convocat l'independentisme a participar en una acampada aquest cap de setmana a la plaça Catalunya, que confia aplegar una assistència massiva. Diversos membres de l'organització han començat a arribar a l'indret a les 9.00 hores per començar els preparatius, i ha estat poc abans de les 10.00 hores que han posat les banderes espanyoles en el seu punt de mira. D'aquesta manera, en pocs minuts han retirat gairebé totes les banderes espanyoles, deixant-ne només una filera que es troba sobre l'escenari i que es retirarà a partir del migdia, quan comenci l'acte amb la presència de Dolors Feliu i Jordi Pesarrodona.

Els mateixos organitzadors han confirmat que sabien de la presència de les banderes, i que ja havien pensat a enretirar-les si encara se les trobaven aquest matí, com finalment ha estat. Tot i això, han assenyalat que no hauria de ser la seva responsabilitat, sinó la d'aquelles persones que les van col·locar o del govern municipal. "Això ho hauria de fer l'Ajuntament", ha dit un membre de l'equip, reconeixent també que potser les han deixades sabent que l'ANC s'encarregaria de fer-ho aquest cap de setmana.

Una acampada amb Paluzie, Costa i Llach

L'acampada de l'ANC al centre de Barcelona serà precisament l'acte central de la seva darrera campanya, 'Nosaltres acusem la justícia espanyola'. Amb aquesta ofensiva, l'entitat vol assenyalar directament l'Estat per la causa general contra l'independentisme i recollir el suport de la ciutadania perquè el Parlament de Catalunya creï una comissió d'investigació sobre l'amplitud i l'abast de la repressió, amb l'objectiu de portar l'informe final a instàncies internacionals. L'acampada arrencarà aquest dissabte al migdia amb la intervenció de Dolors Feliu i Jordi Pesarrodona, i durarà fins diumenge al vespre. Durant aquest període, es duran a terme un bon grapat d'activitats, com ara xerrades i mostres de documentals. També hi participaran figures de renom com Elisenda Paluzie, Josep Costa, Lluis Llach i Toni Albà per intentar aplegar el màxim nombre de persones.