La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, s'ha mostrat molt crítica i ha assegurat que la història demostra que el "somni" de Macià de fer conviure "una unió de pobles lliures" dins l'estat espanyol no és possible perquè "implica dos pobles, el català i l'espanyol" i és només el somni d'un, el de Catalunya. "No és de cap manera volgut pel poble espanyol, no ho ha estat en el passat i no ho és ara. Només hem de veure el discurs d'aquest diumenge del rei espanyol que clarament no va en aquesta línia d'unió de pobles lliures", ha afirmat. Feliu ha parlat en el marc de la tradicional ofrena floral a la tomba de Francesc Macià, Feliu creu que Catalunya sembla "com estancada en aquell somni que Macià ja va veure que no era possible".

Per a Feliu, malgrat que ara pugui semblar que és possible "l'encaix" amb l'Estat i que "accediran a la negociació i al referèndum", l'Estat no ho explicita mai perquè no és un somni compartit "ni per les forces més progressistes de l'estat espanyol". "Macià ho va viure, nosaltres estem estancats", lamenta. La presidenta de l'ANC ha qualificat Francesc Macià com a "gran lluitador" i un "gran home sincer en els plantejaments, en la presa de consciència de Catalunya i en la lluita per la llibertat".

Òmnium titlla el discurs de Felip VI d'"allunyat"

Òmnium Cultural ha criticat el discurs "allunyat" del Rei Felip VI amb "apel·lacions constants" a una Constitució "que sistemàticament nega els drets als catalans". També a la tradicional ofrena a la tomba de Macià, la vicepresidenta de l'entitat, Marta Garsaball, ha assegurat que "un any més" les paraules del monarca es desmarquen "dels consensos majoritaris de la societat catalana" i van en la línia de defensar "la sacrosanta unitat d'Espanya". Durant el seu parlament, Garsaball no ha oblidat la figura del primer president de la Generalitat republicana, ha dit que el record de Macià els referma en la "necessitat" d'una Catalunya "lliure i justa" i ha cridat a reivindicar el català "davant els atacs autoritaris de la dreta i l'extrema dreta".

Marta Garsaball ha assegurat que aquest 2023, com ara fa 90 anys, s'ha de seguir "reivindicant la llengua catalana i el català a l'escola davant les ingerències i els atacs autoritaris de l'extrema dreta i la dreta". I fer-ho, precisament, amb "el mateix esperit i determinació amb què el president Macià lluitava" ara fa nou dècades.

Des d'Òmnium també han demanat "no oblidar" que "hi continua havent persones exiliades" que avui no podran celebrar el Nadal amb familiars i amics, en referència, entre d'altres, al president Puigdemont.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!