El govern espanyol contempla totes les possibilitats per frenar el procés sobiranista. També la d'activar l’estat d’excepció per intentar aturar-lo, a partir de l’article 116 de la Constitució, el referent als "estats d’alarma, excepció i setge”. Així queda detallat en el text que l’executiu de Mariano Rajoy ha fet arribar a la Comissió de Venècia del Consell Europeu, i al qual ha tingut accés El Nacional, per defensar la darrera reforma de la llei del Tribunal Constitucional, que va ser aprovada gràcies a la majoria absoluta del PP.

La reforma contempla mesures coercitives en cas que es desobeeixin les sentències de l’alt tribunal, entre les que cita l’article 155 -on se suspendria l’autonomia de Catalunya- o l'article 116 -on es podria decretar l’estat d’excepció-. Fins ara el Tribunal Constitucional no tenia capacitat de sanció o d'inhabilitació.

Clica aquí per descarregar-te el document 

El document del govern espanyol, que va ser enviat el passat 29 setembre del 2016 però que no s'han publicat fins avui, apunta que l'Estat té mecanismes "constitucionals" i "excepcionals" que es podrien adoptar en casos de "greu urgència constitucional". Aquí és on citen l'article 116 de la carta magna, el referent a "estats d'alarma, excepció i setge".

Segons l'al·legació de l'Estat a la Comissió de Venècia, tant l'article 155 com el 116 estableixen "un enfocament constitucional gradual per fer front a una greu amenaça contra el sistema constitucional, o fins i tot que posi en perill la seva pròpia existència". L'Estat s'escuda defensat que governs com el d'Alemanya confereixen "poders excepcionals al govern estatal o federal per fer front a aquests reptes de manera eficient".

El document, però, deixa clar que és només "en situacions extremes", on es plategi un "seriós risc de naufragi constitucional", que es podrien aplicar aquests articles. Com per exemple, segueix el text, si hi hagués una "forta reticència d'un govern local o regional per complir les sentències i decisions del Tribunal Constitucional, desafiant obertament les facultats executives de les Corts i que suposessin un risc per al sistema constitucional en el seu conjunt".

Primer, però, el govern espanyol aplicaria l'article 155, suspenent així l'autonomia. "Si la situació agafa més gravetat, l'article 116 també podria ser aplicable", conclou el document citant explícitament l'estat d'excepció.