El Govern de la Generalitat presidit per Salvador Illa ha rebut aquest dijous al Parlament dos cops en forma de dues reprovacions a la cambra catalana per motius ben diferents, però en tots dos casos a proposta de Junts. La primera, per l'endarreriment del pagament dels augments de sou als treballadors públics, tal com denuncien els seus sindicats, i el segon durant el ple monogràfic que ha girat al voltant de les infraestructures pel seu nul canvi d'actitud després d'un altre ple monogràfic, el de Rodalies al març, quan va ser fortament criticat pels grups davant el desgavell diari que es vivia a la xarxa. Cal recordar que en aquell ple, la consellera Sílvia Paneque no només va ser reprovada sinó que el Parlament també va demanar a Illa que la cessés pel desastre en el servei. Illa, però, en tot moment li va mantenir la confiança.
El Govern català, reprovat; l'espanyol, no
Entre les diferents propostes que portava Junts a aquest ple hi havia la de reprovar del Govern, per "no haver observat cap canvi d'actitud fruit dels acords i reprovacions aprovades per aquesta cambra en el darrer debat monogràfic de Rodalies", per "la mala gestió general de les infraestructures de transport i mobilitat catalanes i per la seva manca d'ambició, fermesa i lideratge en la reclamació al Govern de l'Estat". Aquesta proposta només ha rebut els vots en contra d'un grup polític, el del PSC i els seus 42 diputats. En canvi, els socis més habituals de l'Executiu, ERC i els comuns, han optat per abstenir-se mentre que la resta de l'oposició hi ha votat a favor. El Govern, doncs, ha quedat reprovat.
En canvi, no ha prosperat la proposta del mateix grup parlamentari on es denunciava el "col·lapse generalitzat de les principals infraestructures de transport i mobilitat catalanes", resultat del "dèficit històric de l'Estat". També demanava la reprovació del govern espanyol per la seva "mala gestió i la manca de planificació i inversió, especialment des del 2011". Per tant, les crítiques es repartien entre els governs de PP, PSOE i PSOE amb l'espai que ocupen a Madrid els comuns. Alhora reclamava el traspàs de totes les infraestructures de transport. Aquesta proposta ha tingut els vots a favor dels 61 diputats que representen Junts, ERC, la CUP i Aliança Catalana. La resta d'hemicicle hi ha votat en contra.
Toc d'atenció per manca de planificació
Per altra banda, la cambra catalana, on aquesta setmana l'Executiu va haver de retirar un decret davant la manca de suports per aprovar-los que l'haurien abocat a perdre la votació, ha reprovat el Govern per "la deficient planificació i per no haver tingut a punt el sistema de pagament dels endarreriments salarials. Malgrat saber que aquests endarreriments s'haurien d'abocar enguany, el Govern, a diferència de molts ajuntaments, no va actualitzar el programari necessari, cosa que ha perjudicat els servidors públics". Aquest era el primer punt de la moció sobre la gestió de la funció pública presentada per Junts, que, segons recull el text, s'ha presentat d'acord amb la posició dels sindicats. La proposta ha estat avalada per la cambra, ja que els comuns s'han despenjat de la majoria d'investidura: PSC i ERC hi han votat en contra, els comuns s'han abstingut i la resta de partits, ha votat a favor.