La incapacitat de consolidar consensos s'està estenent com una taca d'oli a la política espanyola, i avui s'ha posat de manifest en l'homenatge anual a les víctimes del terrorisme a Madrid. A l'acte institucional hi han faltat les principals associacions de víctimes i no hi han assistit ni el PP ni Vox, mentre que Cs hi ha estat a mitges.

Ha estat el primer any que el PP es desmarca d'aquest acte institucional, que ha estat encapçalat per la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, i en el qual, en nom del govern espanyol hi han participat la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i els ministres de Justícia, Juan Carlos Campo, i de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

En un discurs solemne a l'hemicicle, Batet ha emfatitzat amb voluntarisme el consens unànime de les forces parlamentàries per condemnar el terrorisme i acompanyar en el dolor a les víctimes i ha instat a fer política "ressaltant el que ens uneix", "més enllà de les discrepàncies sobre les polítiques concretes".

Concentració alternativa

Els dirigents del grup popular, al costat dels de Vox i també d'una representació de Ciutadans, han preferit sumar-se a una concentració convocada davant el Congrés per l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), que ha demanat la il·legalització de Bildu. La portaveu d'aquest partit, Mertxe Aizpurua, estava asseguda en canvi a l'hemicicle en l'acte institucional.

A més de l'AVT tampoc han participat en l'acte institucional associacions com Dignitat i Justícia i Covite, encara que altres sí que hi han estat presents i en nom de la Fundació de Víctimes del Terrorisme (FVT) ha pronunciat un discurs seu president, Tomás Caballero. Fill d'el regidor d'UPN Tomás Caballero, assassinat per ETA el 1998, el president de la FVT no ha oblidat les absències i ha instat el govern espanyol a "reflexionar" i a adoptar "accions eficaces per recuperar la voluntat empàtica, sensible i solidària" que va marcar la llei de reconeixement i protecció integral a les víctimes del 2011.

Ana Pastor i Adolfo Suárez Illana (PP) sí que han estat a l'hemicicle, però han deixat clar que ho feien pel seu paper institucional com a membres de la mesa de la cambra.

"No hi pot haver equidistància entre Bildu i les víctimes, entre aquells que no rebutgen el terrorisme i aquells que l'han patit", ha manifestat la portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra. A pocs metres de Gamarra, el portaveu de Vox, Jorge Buxadé, recordava que ells mai han participat en l'acte del Congrés en considerar un "cinisme" que s'homenatgi les víctimes mentre es pacta "amb els hereus polítics d'ETA".

La situació de Cs ha estat complexa i s'han dividit els papers. Per respecte a l'acte institucional i a totes les víctimes, segons les seves explicacions, el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, sí que ha estat a l'hemicicle, però representants de la formació espanyolista s'han sumat també a la protesta a l'exterior.

A la fotografia principal, els ministres de Justícia, Juan Carlos Campo, i de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en l'acte institucional | EFE