La direcció de Junts per Catalunya ha demanat a la diputada al Parlament Cristina Casol que torni l'acta de parlamentària i l'ha avisat que, si no ho fa, serà expulsada del partit, segons han explicat fonts coneixedores a Europa Press. Casol, propera a la presidenta del partit Laura Borràs, havia denunciat el grup parlamentari per assetjament per motiu de gènere davant l'Oficina d'Igualtat del Parlament i aquest organisme va arxivar la denúncia en considerar que no hi havia cap fet provat. La permanent del partit ha pres aquesta decisió aquest dimecres, després de rebre l'informe de l'Oficina d'Igualtat de la cambra catalana. 

Cas Madaula

El cas de Cristina Casol és molt similar al de la secretària segona de la Mesa del Parlament i també diputada de Junts, Aurora Madaula, que actualment està de baixa mèdica després de denunciar "violència masclista" per part de diversos companys de grup. Durant la celebració del ple de les dones el 24 de novembre de 2023, Madaula va denunciar "violències silencioses" per part de "companys i companyes" del seu partit. 

La permanent del partit va elevar les acusacions al comitè de garanties. Només 4 dies després, 22 diputats de Junts —dels 32 que formen el grup— van donar suport a un escrit contra Madaula on l'acusaven de falsa acusació, motiu pel qual van reclamar al comitè de garanties del partit que la sancionés per una vulneració del codi ètic. Entre els 22 denunciants hi havia la presidenta del Parlament, Anna Erra, i la portaveu, Mònica Sales. Els parlamentaris es van activar a les xarxes: "La discrepància política mai pot ser considerada violència". A més, la sectorial de feminisme de Junts va demanar obrir expedient a la diputada, en considerar que Madaula havia fet "ús polític" del masclisme. Cristina Casol, com la presidenta del partit Laura Borràs, en canvi, van compartir el discurs pronunciat per Madaula al ple del Parlament, subratllant el moment en què l'encara secretària de la Mesa del Parlament feia referència a "imposar el masclisme en el dia a dia en organitzacions, institucions, entorns laborals o familiars", agraint-li les seves paraules. Madaula, per la seva part, continua de baixa mèdica al Parlament.