L’entusiasme d’una Meridiana desbordant i reivindicativa va embriagar divendres la campanya del 27-S. I, evidentment, l’endemà arriba la ressaca. Cada candidatura ha paït la jornada com ha pogut. Junts pel Sí no ha dubtat a enfilar-se a l’onada d’entusiasme que va desplegar la manifestació independentista, però amb crides a la prudència. En l’extrem contrari, des de la campanya del PP, Cristina Cifuentes, ha atiat la polèmica titllant “allò de divendres” d’”espectacle vergonyós”.

Malgrat l’èxit de la manifestació, el discurs de Junts Pel Sí i la CUP insisteix a cridar l’atenció que el resultat s’ha de decidir a les urnes. Artur Mas s’ha encarregat de reiterar aquest missatge, com ja ho va fer en acabar la manifestació. Ha advertit en una roda de premsa a Barcelona que seria un “error monumental” considerar que les eleccions estan guanyades perquè la mobilització s'ha de traduir a les urnes. Un excés de confiança podria resultar perillós per a una candidatura que, com ha mostrat aquesta setmana l’enquesta del CIS -amb massa cuina, segons Público-, no arriba a la majoria absoluta dels vots.

El PP confia de nou en la majoria silenciosa. Aquest és el mantra habitual cada cop que l’independentisme omple el carrer. Per invocar-lo, el candidat Xavier Garcia Albiol ha citat a Barcelona els presidents autonòmics del PP, liderats per la madrilenya Cristina Cifuentes i el gallec Alberto Núñez Feijóo. “Aquells que no volen trencar amb Espanya també existeixen i molts que volen seguir sent catalans i espanyols”, assegurava Garcia Albiol. La del PP ha estat, de nou, una crida directa als votants catalans que tenen el seu origen en la immigració.

El PSC planteja la seva campanya amb el clar propòsit de mostrar el respecte cap a la gent que va decidir manifestar-se a la Meridiana. I també cap els que no hi eren. Els socialistes, que han comptat amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, han repartit la seva crítica entre el desafiament de Mas d’incomplir les lleis i l’“immobilisme” del govern de Mariano Rajoy.

La Diada ha servit també munició a Ciutadans per carregar contra els seus rivals directes en aquests comicis, PP i PSC. “Qui està defensant ara els interessos reals dels catalans davant del govern espanyol? Dissortadament ningú”, ha conclòs Inés Arrimadas en un acte a Girona, un territori que no li és especialment propici i on ha intervingut acompanyada d'Albert Rivera.

Entre els dos discursos apareix la veu de Catalunya Sí que es Pot. La candidatura de Lluís Rabell va renunciar a la Diada per considerar que havia quedat instrumentalitzada per Junts pel Sí. Però tampoc es resigna a quedar alineat amb les veus crítiques amb la concentració per això ha sortit a replicar la presidenta madrilenya. “Hi ha més democràcia als carrers de Barcelona que a la boca de la senyora Cifuentes”, ha proclamat Rabell des de Sant Carles de la Ràpita.