Barcelona es vol posicionar com una de les ciutats europees pioneres en innovació. La 3DFactory Incubator, la primera incubadora europea d'alta tecnologia en impressió 3D, obre les portes avui amb promeses d'innovació, desenvolupament i avenços empresarials. La iniciativa, liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Leitat, ha comptat amb la presència del ministre de Ciència i Tecnologia, Pedro Duque; la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera; la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa i el delegat del CZFB, Pere Navarro, entre d'altres. 

La 3DFactory Incubator, encara en procés d'ampliació, està preparada per incubar més de 100 empreses en cinc anys, amb la intenció "d'afavorir l'enlairament empresarial de les iniciatives incubades a través de la prestació de serveis de producció 3D, consultoria de negoci, certificació de peces i activitats de comercialització". Es tracta d'un projecte "molt ambiciós", la DFactory 4.0, que serà un espai de 70.000 metres quadrats i que suposarà uns 100 milions d'euros d'inversió "per situar Barcelona com el hub d'innovació en Economia 4.0 del sud d'Europa". 

"No és una casualitat que aquesta incubadora estigui a Barcelona", ha assegurat el ministre Duque. "El teixit innovador i empresarial de Barcelona és molt ampli i tenim un gran recorregut". En la mateixa línia, la consellera Àngels Chacón ha celebrat que "des d'avui comptem amb la primera incubadora europea d'impressió 3D, que també serveix per posicionar Catalunya en tecnologia i innovació".

"El futur s'imprimeix aquí"

Segons expliquen des del Consorci, la primera fase del hub estarà acabada el primer trimestre del 2020, amb 17.000 metres quadrats d'oficines, laboratoris i incubació "per atraure empreses innovadores, talent i inversió". "El futur d'imprimeix aquí", asseguren. L'espai que de moment es pot observar compta amb un seguit de sales plenes d'impressores 3D, oficines i laboratoris.

A més, compta amb una maquinària específica de producció en plàstic i resines, amb sis tecnologies diferents d'impressió 3D, i des del CZFB preveuen ampliar en un futur pròxim la gamma de materials per imprimir amb altres tecnologies.