L'arribada de persones migrades en pasteres a la península s'ha tornat a disparar en els darrers dies, coincidint amb l'estabilització del clima. Aquest cap de setmana, les autoritats de Salvament Marítim d'arreu de l'estat han comptabilitzat el rescat d'almenys 166 persones, totes arribades en diferents embarcacions precàries a les platges de les Illes Canàries, les Illes Balears i el País Valencià.

Rescats a altes hores de la matinada

La passada matinada, 59 homes han aconseguit arribar fins a Mallorca en quatre pasteres, tres d'elles interceptades en aigües de Cabrera després de ser detectades pel radar i una localitzada a Ses Salines. Tots han estat detinguts per la Guàrdia Civil.

També a altes hores del matí, tres pasteres més han estat rescatades a la província d'Alacant, dues a Santa Paola i una tercera a Benidorm. A les pasteres de Santa Paola, interceptades a la cala de l'Aljub, hi viatjaven 14 homes i una dona de nacionalitat algeriana. La tercera ha estat interceptada a la costa de Benidorm, on viatjaven 12 homes també d'origen algerià.

Els ocupants de les pasteres han estat traslladats al port d'Alacant per a ser atesos i fer-los la prova de detecció de la Covid, que, en el cas dels ocupants de les localitzades a Santa Pola, han donat totes negatiu.

Pasteres amb embarassades i nadons

Aquest mateix matí, Salvament Marítim ha interceptat a l'est de Lanzarote una altra pastera amb 24 immigrants, entre els quals pot haver-hi diversos menors. Mentre aquest dispositiu d'emergència ha romàs actiu, Salvament Marítim ha hagut d'iniciar-ne un altre després de conèixer que una altra pastera ha aconseguit atracar a l'illot d'Alegranza, al nord de Lanzarote, amb una altra vintena de persones, entre les quals viatjava una dona i un nen.

Ahir dissabte, el Salvament Marítim canari va interceptar tres pasteres, una d'elles a última hora de la tarda, amb 41 persones a bord, entre les quals es trobaven 22 homes, 15 dones, tres d'elles embarassades, i quatre nens, dos d'ells bebès.

Després de rebre al voltant de les 19.30 hores del dissabte una alerta de la Guàrdia Civil d'un ressò sospitós compatible amb la presència d'una pastera, el centre coordinador de Las Palmas va enviar a la zona la Salvamar Talía, una embarcació que va acabar localitzant aquesta barqueta, de sis metres d'eslora i proveïda d'un motor de 25 cavalls.

Les 41 persones van ser rescatades i desembarcades posteriorment al moll d'Arguineguín, on van rebre assistència humanitària per part d'efectius de Creu Roja, encara que cinc d'ells, les tres gestants i els dos bebès, van haver de ser traslladats a l'Hospital Matern Infantil de l'illa.

Foto principal: les persones migrades rescatades a Lanzarote / Efe