Alberto Núñez Feijóo ha pronunciat aquest dimarts el seu discurs d’investidura en un debat que, previsiblement, perdrà. La primera votació tindrà lloc aquest dimecres. I la segona, divendres. Tot indica que no aconseguirà el suport de la cambra i que Pedro Sánchez es convertirà en el pròxim candidat a la investidura. El líder del PP, però, ha redactat igualment un discurs d’investidura amb propostes per si aconsegueix entrar a la Moncloa. Ara bé, bona part del seu discurs ha estat ja una oposició a una candidatura del PSOE, amb atacs a Pedro Sánchez, Carles Puigdemont, l’amnistia i l’autodeterminació.

🔴 Debat d’investidura de Feijóo, DIRECTE | Última hora al Congrés dels Diputats

1. Un pacte territorial contra l’autodeterminació i l’amnistia

Alberto Núñez Feijóo no ha trigat pràcticament ni un minut a pronunciar la paraula ‘amnistia’ en el seu discurs d’investidura. Havent assumit que el candidat real d’una investidura serà Pedro Sánchez, el líder del PP ha criticat que el líder del PSOE s’obri, presumptament, a negociar amb Carles Puigdemont una llei que exculpi els actors del Procés. “Al projecte que els presento no hi figura l’amnistia ni l’autodeterminació ni fórmules anàlogues”, ha manifestat el líder del PP quan començava el seu discurs, que ha reclamat “integritat” a l’actual cap de l’executiu.

Feijóo també ha volgut utilitzar la figura del líder de Junts per Catalunya per atacar Pedro Sánchez. “Hem de parlar clar que l’oferta actual del senyor Puigdemont, que vol un president aliat en el seu afany personal i partidista; tant li fa si aquest president és del PP o del PSOE perquè a tots dos ens ha ofert exactament el mateix; l’única diferència, per tant, només radica en la integritat dels dos candidats possibles que puguin respondre’l”. Així mateix, ha reivindicat que la resposta negativa a Carles Puigdemont també “l’haurien donat Suárez, González, Aznar, Rajoy i, segons com, Zapatero en el seu moment, com ja va fer amb el Pla Ibarretxe”.

Tot aquest preàmbul ha servit a Feijóo per proposar la incorporació al Codi Penal d’un delicte de deslleialtat institucional, “com passa en tots els països del nostre entorn”. I també “tornar a castigar el delicte de malversació d'acord amb la seva gravetat”. Tot plegat, es tracta d’una mesura que contradiu una de les promeses del PP durant la campanya electoral del 23-J: recuperar el delicte de sedició. A més, ha carregat també contra la utilització de les llengües cooficials “per la incomunicació” al Congrés dels Diputats. “No crec que sigui més gallec, més basc o més català per posar-me una orellera”, ha manifestat el líder popular.

2. Pacte d’Estat Institucional

Feijóo ha defensat en el seu discurs encaminar una “vertadera regeneració democràtica” a través d’un pacte d’Estat Institucional que garanteixi la “independència” de la Fiscalia, del CNI i del CIS. Ha proposat que les direccions de la Guàrdia Civil i la policia espanyola no estiguin en mans de polítics sinó de “professionals”, i ho ha amanit amb la promesa de complir amb “l’equiparació salarial” del CNP i la Guàrdia Civil.

Ha proposat, també, ampliar en 1.000 jutges i magistrats el sistema judicial, per garantir el seu “normal funcionament” i recuperar “el crèdit que s’ha vist erosionat en els darrers anys”. “No comparteixo assenyalaments a magistrats”, ha dit durant el seu discurs, així com el nomenament d’exministres i alts càrrecs de la Moncloa per ocupar seients del Tribunal Constitucional.

 

3. Pacte d’Estat per l’economia

El líder del PP, en matèria econòmica, ha proposat reduir l’IRPF a les rendes baixes i mitjanes (ingressos fins a 40.000 euros) per compensar la inflació, així com estendre de forma temporal la rebaixa de l’IVA a aliments com la carn, el peix i les conserves. També ha posat sobre la taula sol·licitar a les entitats que els recursos que destinen a l’impost de la banca s’injectin automàticament a les famílies que no poden afrontar l’augment de la hipoteca.

També ha demanat canviar el procediment de l’Ingrés Mínim Vital, de forma que s’agilitzi la col·laboració entre comunitats i que la burocràcia no sigui cap impediment per accedir-hi. Ha proposat, de la mateixa manera, augmentar el salari mínim per arribar al 60% del salari mitjà, cosa que és un compromís de l’Estat amb la Unió Europea.

4. Pacte d’Estat per l’Estat del Benestar

En matèria de benestar, Feijóo s’ha compromès a firmar contractes-programa amb totes les comunitats autònomes per tal de “garantir la igualtat d’oportunitats” entre els ciutadans; així com impulsar un ‘Pla de Tutories’ per donar suport individualitzat als alumnes que ho necessitin. El líder del PP també s’ha compromès, si arriba a presidir el govern espanyol, a aprovar un pla per renovar els centres educatius, així com respectar l’educació especial per les famílies que ho desitgin.

5. Pacte d’Estat per l’aigua

Davant del present problema de la sequera, i el repte futur que presentarà la falta d’aigua al planeta, Feijóo ha proposat davant del Congrés impulsar “un pla d’acció” de 40.000 milions d’euros en inversions hídriques en sis anys. I ha demanat definir una xarxa estratègica de l’aigua, per avançar en “una millor gestió integrada”. Ha reivindicat també la necessitat de tenir un pla de modernització d’infraestructures, preses i canals, així com impulsar un pla d’actuació per un ús més eficient de l’aigua en el regadiu.