La diputada dels comuns al Parlament i presidenta de la comissió d'investigació sobre els abusos sexuals a l'Església, Susanna Segòvia, ha demanat perdó aquest dimecres per l'ús de mòbils per part de diversos diputats quan declaraven les víctimes. Aquestes disculpes de Segòvia han arribat després que Josep Maria Garrigós, víctima d'abusos sexuals als Maristes, denunciés durant la sessió d'aquest dimarts que la majoria dels presents no els prestaven atenció perquè estaven distrets amb el telèfon. "Que què espero d'aquesta comissió? Que deixeu el mòbil i ens escolteu", va afirmar durant la seva intervenció a la comissió del Parlament.

Un dia més tard, la presidenta de la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església ha demanat disculpes en declaracions a TV3. La diputada ha parlat del moment "tens" que es va viure quan Garrigós va demanar als diputats que deixessin el mòbil. Segons Segòvia, aquesta actitud respon a "les expectatives i la frustració per la incapacitat de donar resposta dels polítics i les institucions" als casos d'abusos de l'Església. Tot i les disculpes, la diputada ha justificat que moltes vegades les consultes que es fan al mòbil tenen a veure amb les compareixences. "Que es consulti el mòbil no vol dir que no s'estigui escoltant", ha argumentat, encara que ha reconegut que la imatge no ajudava els testimonis a sentir-se més còmodes a l'hora d'explicar els seus casos.

Josep Maria Garrigós va denunciar aquest dimarts que els diputats de la comissió d'investigació del Parlament no l'estaven escoltant quan estava explicant el seu testimoni com a víctima de pederàstia. Mentre aquest supervivent estava intervenint, la majoria dels presents estaven amb el mòbil: "Dels cinc diputats que éreu aquí, un el 80% del temps ha estat amb el telèfon; dos, la meitat del temps i, altres dos, molt poquet", va apuntar Garrigós. "Fiqueu-vos a la nostra pell. Si heu vingut aquí a escoltar, us ve d'una hora sense mòbil? Què fareu? Ara em contestareu que ho veureu al Canal Parlament o que us imprimireu el resultat, que seran unes 180-200 pàgines transcrites, mones, amb l'escut a dalt. Però si podeu escoltar i no escolteu, em voleu fer creure que fareu alguna cosa a la sala gran?", va reivindicar. 

Falta de voluntat política

Durant la comissió, l'escriptor Alejandro Palomas, que va denunciar abusos en un col·legi de La Salle, va lamentar la falta de "voluntat política per tocar l'Església". "És com un pop amb milions de cervells i tentacles que forma part de l'aparell de l'Estat", va afirmar. Així mateix, va reconèixer la feina feta pel diputat d'Unidas Podemos al Congrés Jaume Asens i el va definir com l'"única persona que treballa en política que realment ha volgut canviar alguna cosa".  Alejandro Palomas també va aprofitar la seva intervenció per reclamar campanyes com les que es realitzen per combatre la violència contra les dones.