Els casos d'abusos sexuals dins l'Església catòlica s'han convertit en un tema que està a l'ordre del dia; tot just fa quinze dies sortien a la llum les conclusions de la Comissió creada per la Conferència Episcopal francesa per analitzar aquesta situació i concloïen que unes 216.000 persones van patir abusos sexuals per part de capellans o religiosos a França des de 1950. Si s'hi sumen els abusos provocats per laics que treballen en mitjans religiosos, catequesi o centres educatius catòlics, el nombre s'elevaria a 330.000, va revelar el president d'aquesta comissió, Jean-Marc Sauvé.

A la llum d'aquests fets, la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha enviat una carta, que ha avançat el programa de ràdio Aquí Cuni, a tots els grups del Parlament, a excepció de Vox, per demanar-los el seu suport per crear una comissió d'investigació per indagar en les pràctiques de l'Església.

TUIT Jessica Albiach

El cas de l'Abadia de Montserrat

La carta comença recordant que el passat 1 de juliol es va conèixer una nova denúncia de pederàstia contra l’Abadia de Montserrat per part d’un adolescent de 17 anys. Aquests fets, ocorreguts fa dos anys, succeïen paral·lelament a la disculpa pública que l’Abat de Montserrat va fer el mateix 2019 per haver encobert anteriors escàndols de la mateixa índole.

Albiach assegura que aquest fet "hauria d'alertar tota la societat sobre l’existència de més casos que no hagin estat denunciats i, sobretot, sobre la terrible sospita que podrien seguir existint pràctiques de pederàstia al nostre país amb la més absoluta impunitat".

La líder dels comuns destaca que fos la mateixa Conferència Episcopal francesa qui encarregués l'estudi sobre els abusos sexuals i critica que "Catalunya i a Espanya s’han negat sistemàticament a reconèixer la seva responsabilitat directa en els escàndols de pederàstia tractant-los sempre com a casos aïllats en comptes d’obrir un procés per conèixer tota la veritat, depurar responsabilitats i reparar les víctimes".

"Posar llum"

"Ha arribat el moment de posar llum", subratlla la dirigent política. Per tot això, Albiach es dirigeix als grups parlamentaris: "Davant la inacció de l’Església catòlica, demano el suport del teu grup parlamentari a una Comissió d’Investigació al Parlament de Catalunya. Deus recordar que la passada legislatura, el juliol del 2019, ja vam aprovar la creació de la Comissió d'Investigació sobre els Casos de Violència Sexual Denunciats en Centres Escolars, per conèixer tota la veritat sobre la pederàstia dins l’Església catòlica i conèixer tota la veritat per depurar responsabilitats i obrir un procés de reparació a totes les víctimes, que han de saber que l’estat de dret i les institucions estan al seu costat".

 

Foto principal: Imatge de recurs d'una cerimònia religiosa / Unsplash - Jomarc Cala