El dirigent independentista de Puerto Rico Manuel de J. González ha manifestat en un article al diari Claridad, que "Espanya sembla que viu una altra vegada en els primers mesos de l'encara recordat 1898", quan va perdre Cuba, Puerto Rico i les Filipines.

"Com va passar llavors, i malgrat que ha transcorregut tot un segle i una dècada més, segueix sent un regne -amb el seu monarca, reina, infantes i noblesa- que encara somia amb el seu passat imperial. Igual que en el 98, el govern s'atrinxera sota l'amenaça del separatisme, es nega a cedir, i els polítics de totes les tendències corren a donar suport a la mà dura davant dels rebels que atempten contra l'estabilitat del regne". "España una, Espanya siempre", afegeix.

Segons González, l'ambient polític d'ara "s'assembla bastant al del 98 tot i que els nous rebels separatistes ja no estan al Carib llunyà ni a l'Àsia encara més llunyana. Estan molt més a prop, a la mateixa península, a Catalunya. L'escenari canvia, però l'odi sembla ser el mateix", assegura.

El defensor porto-riqueny ha recordat que a tots els països del món una rebel·lió suposa un aixecament armat. "A Espanya, en canvi, segons el govern i els jutges que el serveixen, el delicte el cometen els qui aproven lleis convocant el poble a votar per decidir el seu futur, i després insisteixen que s'ha de complir el mandat emès a les urnes", afegeix.

Insisteix que "la violència política que s'ha viscut en els darrers anys l'han exercit les forces policials de l'Estat espanyol". "El darrer episodi d'aquesta violència oficial va ser molt vergonyosa perquè es va exercir per tractar d'impedir que la gent votés. Als independentistes catalans no se'ls pot imputar ni un sol acte de violència. La seva crida sempre ha estat buscar el canvi mitjançant la lluita pacífica", apunta.