L'escriptor i dirigent històric de la CUP Julià de Jòdar ha carregat contra el preacord que van signar ERC i els cupaires, i ha afirmat que està mal plantejat. "Sincerament, fer un acord amb ERC fiant-ne l'acompliment a la pretesa mobilització del carrer quan, precisament, n'és requisit previ per a paralitzar-lo, és d'un voluntarisme cec i claudicant", ha indicat.

De Jòdar ha afegit que la política catalana ja està on vol l'Estat espanyol. "El Parlament, convertit un cop més en espai reclòs, assetjat per l'Estat, debilitat i desprestigiat als ulls del votant independentista. O us penseu que es mamen el dit, els espanyols? No n'han donat prou mostres de quin peu calcen? Només temen la mobilització", ha insistit.

juliadejodar

De Jòdar ha fet les declaracions quan el preacord a què van arribar ERC i la CUP comença a trontollar. Si ahir un dels grups que formen part de la candidatura anticapitalista, Lluita Internacionalista, ja va rebutjar el pacte amb els republicans, avui dimecres també se n'ha desmarcat un dels partits més importants dels cupaires: Endavant.

Des de la formació de la qual forma part la històrica dirigent cupaire Anna Gabriel es valora positivament la feina de l'equip negociador del partit per haver "forçat" ERC a parlar de temes com la banca i l'elèctrica pública, la prohibició de les bales de foam i l'educació concertada i privada, entre d'altres.

Però no és suficient. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, l'organització considera que "no hi ha elements suficients per votar a favor d'aquest acord". Així doncs, els militants d'Endavant estan cridats a rebutjar l'entesa amb els republicans en una votació que se celebrarà aquest dimecres telemàticament.

Ara bé, hi ha la possibilitat que tot i que l'acord sigui rebutjat, els cupaires facilitin la investidura del republicà. La tercera pregunta que respondran els militants de la CUP va en aquesta direcció: "En cas que surti una majoria contrària a l'acord en la primera votació, creus que la CUP ha de facilitar igualment la investidura d'ERC?".