El congrés del PSC, que se celebra a Barcelona del 4 al 6 de novembre, debatrà si el partit ha de formar part i si pot ser liderar, una entesa dels partits federalistes d’esquerres. Així ho proposa la ponència marc -redactada per Sònia Guerra, Xavier Sabaté, Gabriel Colomé i Daniel Font-, que dibuixa les línies generals de cap a on ha d’anar el partit.

Els redactors de la ponència han tingut en compte que la llei electoral vigent a Catalunya -l’espanyola- penalitza la fragmentació dels grups i aposten per una aliança dels partits federalistes i d’esquerres per aconseguir fer fora els independentistes del Govern i impulsar la reforma federal de la Constitució com a via per optimitzar l’encaix de Catalunya a Espanya. Es tractaria d'una confluència que aplegués el nou partit d'Ada Colau, ICV i PSC, entre d'altres. 

“Cal començar per articular aquesta majoria política tot traduint-la immediatament en l’impuls d’un ample i divers moviment social i en una majoria electoral.... En aquest sentit, proposem la més estreta col·laboració possible entre les forces d’esquerres presents al Parlament de Catalunya per tal de posar en comú aquesta voluntat... i impulsar una Aliança Catalana de Progrés”, diu el predictamen de la ponència marc.      

Aquest és un dels 47 punts de la ponència marc que es debatrà al Congrés; un document que aposta clarament pel federalisme. 

Sense via canadenca

Finalment, la referència a la via canadenca per un referèndum que havia inclòs Miquel Iceta a la ponència marc ha caigut. El que proposa el document és una reforma federal de la Constitució i que després es voti aquesta en referèndum. El que no planteja és cap alternativa en cas que els catalans votin en contra de la reforma. És a dir, que no concreta què passaria si no s’aprova la reforma constitucional a Catalunya.