El secretariat nacional de la CUP ha fet una crida a la militància per obrir "un procés de refundació" després dels mals resultats en les eleccions municipals i generals. La direcció del partit ha enviat una carta als militants en la qual admet que "no s’ha fet una bona lectura de la situació, del clima, de l’esgotament i del cansament del moment polític actual" i que, en conseqüència "no s’ha estat a l’altura". Per aquest motiu, recorden que els càrrecs "són en mans de la militància" i l'insten a "obrir un procés de debat estratègic profund del projecte de la unitat popular" que ha de permetre "renovar la proposta estratègica i organitzativa" i la direcció del partit. 

La CUP celebrarà una Assemblea Nacional el 2024

Aquest procés de debat intern de l’organització s'havia posat en marxa el passat mes d'abril, i preveia arrancar després de les eleccions municipals, però la convocatòria d'eleccions generals per part del president espanyol va obligar a posposar-lo. Un cop passades les eleccions espanyoles, la CUP preveu arrancar aquest procés a la tardor i culminar-lo el maig del 2024 amb la celebració d'una Assemblea Nacional. La primera fase del procés planteja l’organització de "grups de treball, espais de debat i congressos territorials i nacionals". 

La CUP reconeix en la carta que no ha sabut "construir aquells espais i estructures necessàries per fer salts qualitatius a escala organitzativa i a escala política". Així, demana obrir un procés amb "la complexitat i els espais necessaris" i que compti amb "la màxima participació i obertura possible", per definir quin ha de ser el paper de la formació anticapitalista en el futur del país. Algunes de les qüestions que planteja la CUP és que s'ha arribat al final d'un cicle polític, que cal "adequar l'organització" a la nova conjuntura i les noves necessitats i "definir un nou full de ruta" per sortir del bloqueig polític en el qual es troba. "Creiem fermament que la CUP pot i ha de ser una eina útil que cal esmolar" ha assegurat la comunicació del Secretariat Nacional de la CUP.

Albert Botran plega

Aquest anunci arriba després que el candidat de la CUP a les eleccions generals, Albert Botran, hagi anunciat aquest dimarts que plega de les seves responsabilitats com a portaveu de la CUP i passa a un segon pla, després dels mals resultats en els comicis del 23-J, en què la CUP no va aconseguir cap escó i es va quedar fora del Congrés dels Diputats. Precisament Botran, en una extensa valoració sobre el moment polític i el paper de la formació, ha assenyalat que "cal un revulsiu, una refundació" de l'espai, que amb tot creu que "pot durar anys". "Cal direcció política", ha asseverat el cupaire.