El candidat de la CUP a les eleccions generals, Albert Botran, ha anunciat aquest dimarts al matí que plega de les seves responsabilitats com a portaveu de la CUP i passa a un segon pla. En un fil a Twitter, Botran assumeix la seva responsabilitat en els resultats del 23-J i sosté que "a la unitat popular li cal un revulsiu, una refundació". Per la seva banda, ha anunciat que passarà a un segon pla i ha afirmat que està satisfet de la feina feta. 

🔴 Eleccions generals 2023, DIRECTE | Resultats, reaccions i possibles pactes

Botran ha començat el seu anunci agraint la feina feta i la confiança dels votants. "Vagin per davant els agraïments. A les més de 98.000 persones que ens han votat. A qui ha fet una bona campanya. A qui ha donat la cara pel projecte a les quatre demarcacions", ha subratllat i ha reconegut que bona part de l'organització no estava convençuda del projecte d'aquest a Madrid. 

Tanmateix, Botran ha valorat molt positivament la feina feta a Madrid: "Estic particularment orgullós de coses com ara el treball unitari per l’amnistia, la defensa de la llengua i posicionaments que han aportat profunditat en temes com ara ecologisme, feminismes, guerra, repressió, pensions, treball, drets trans, migracions, Borbons, Països Catalans". Ha finalitzat el seu fil apuntant: "No sembla que el món vagi cap a un període d’estabilitat sinó el contrari. Des del punt de vista econòmic i ecològic són moltes les crisis obertes o latents". 

Fora del Congrés 

La cita electoral del 23-J ha deixat sense representació al Congrés dels Diputats la CUP. La formació ha obtingut 95.357 vots (2,81%), mentre que fa quatre anys —la primera vegada que la formació es presentava a unes eleccions espanyoles— van rebre el suport de 246.971 persones (6,37%). D'aquesta manera, els cupaires han baixat 3,56 punts percentuals respecte fa quatre anys. 

La mateixa nit electoral, el mateix Botran reconeixia: "No hem assolit els resultats que esperàvem. Són uns resultats dolents. Agraïm a la gent que ha votat la CUP i a la gent que ha participat en la campanya". A més, va remarcar que "en aquestes eleccions no hem estat capaços d’obrir camí a una alternativa independentista, d’esquerres i antifeixista en un moment de polarització entre els blocs PSOE–PP-VOX. Venim de lluny, durant molt de temps hem estat fora de les institucions. Ningú no marxa a casa perquè tenim un deure amb el país i la seva gent".