Un grup de diputats suïssos ha presentat una interpel·lació al Parlament federal en suport a Carme Forcadell. El text demana al govern suís que traslladi “la preocupació al govern espanyol pel procés penal obert contra la presidenta del Parlament català”.

La interpel·lació la signen 14 diputats dels sis partits federals suïssos: el Partit Socialista Suís (3), el Partit dels Verds (1), el Partit dels Verds Liberals (1), el Partit Liberal Radical (2), el Partit Democratacristià (3) i la Unió Democràtica de Centre (4).

En el desenvolupament de la seva pregunta al Consell federal, els parlamentaris constaten que la presidenta del Parlament català està essent objecte d’un procés penal per haver “autoritzat un debat a la cambra sobre un referèndum d’independència de Catalunya”.

Segons els diputats, aquesta persecució per via penal “interpel·la un país com Suïssa, habituat en l’ús de la democràcia directa”. Els diputats encoratgen “un diàleg mutu” i adverteixen que “aquest procediment penal conté la llavor de la discòrdia” i afirmen que es podria evitar amb un plantejament democràtic, “en lloc de judicial”.

El delegat del Govern a França i Suïssa, Martí Anglada, subratlla l’interès i la preocupació que suscita la persecució penal de la presidenta del Parlament català entre els diputats suïssos. “A Suïssa resulta molt difícil d’entendre que no es pugui debatre qualsevol tema d’interès públic en un Parlament democràtic, però sobretot que es criminalitzi el president d’un Parlament per autoritzar-ho”, afirma el delegat.

“El diàleg i la consulta democràtica a la ciutadania constitueixen els fonaments de la Confederació helvètica”, afegeix Anglada.

Alguns dels signataris de la interpel·lació formen part del Grup d’amistat Suïssa-Catalunya del Parlament suís, el qual va néixer el passat juny per seguir l’evolució de la política catalana i intensificar els intercanvis amb els diferents actors de la societat catalana.