Una quinzena de diputats del Parlament de Finlàndia han reclamat aquest dilluns que Alemanya no extradeixi el president destituït Carles Puigdemont a Espanya. En un comunicat, els parlamentaris asseguren que l'euroordre contra Puigdemont és "política" i adverteixen que el líder de JxCat "fa front a dècades a la presó" si és retornat a l'Estat.

"El processament per rebel·lió contra l'expresident Puigdemont no és raonable i hi ha preocupació perquè no rebi un judici just a Espanya", asseguren els diputats, de sis partits diferents com el partit de centre, el verds, l'aliança d'esquerres, el partit popular, els cristianodemòcrates o el Finns Party.

"La Unió Europea ha d'actuar per defensar els drets polítics dels seus ciutadans i afavorir una solució democràtica i pacífica a la situació catalana", diuen els diputats finesos. A més, també demanen l'alliberament "dels presos tancats per raons polítiques a Espanya". Carles Puigdemont va ser dijous i divendres passat a Finlàndia, on precisament es va entrevistar amb diversos diputats al parlament.

El comunicat íntegre

"Els firmants demanem que el president exiliat de Catalunya, Carles Puigdemont, no sigui extradit a Espanya, on li espera una condemna de dècades. La petició d’extradició enviada per Espanya té un fort caràcter polític. Les acusacions contra el president Puigdemont són desproporcionades i hi ha preocupació perquè no tindria un judici just a Espanya.

A més, volem recordar que Amnistia Internacional està molt preocupada per la situació dels drets humans a Espanya. Sol·licitem a la Unió Europea que promogui amb les seves accions el diàleg entre Catalunya i Espanya i l'alliberament dels presos polítics a Espanya.

La Unió Europea ha de treballar pels drets polítics dels seus ciutadans i per trobar una solució democràtica i pacífica de la crisi de Catalunya.

Els signants,

Mikko Kärnä (Center Party)

Olli-Poika Parviainen (Greens)

Hanna Sarkkinen (Left Alliance)

Juho Eerola (Finns Party)

Ville Tavio (Finns Party)

Silvia Modig (Left Alliance)

Olli Immonen (Finns Party)

Sari Tanus (Christian democrats)

Ritva Elomaa (Finns Party)

Jani Mäkelä (Finns Party)

Aino-Kaisa Pekonen (Left Alliance)

Laura Huhtasaari (Finns Party)

Markus Mustajärvi (Left Alliance)

Mats Löfström (Swedish People’s Party)

Jari Ronkainen (Finns Party)"