Diputats d'Esquerra Republicana al Congrés assistiran aquest dimarts a la conferència del president Carles Puigdemont a Brussel·les, on explicarà quin és el marc negociador del seu partit, Junts per Catalunya, de cara a una possible investidura de Pedro Sánchez. Així ho ha confirmat aquest dilluns la portaveu del partit, Raquel Sans, després que el partit rebés una invitació. Concretament, hi assistiran Teresa Jordà i Francesc Marc Álvaro, números 2 i 3 de les llistes per Barcelona en les darreres eleccions generals del 23 de juliol, amb la "voluntat de sumar sinergies". A banda de la seva presència, no està prevista cap reunió dels republicans, Teresa Jordà és la portaveu de les negociacions, amb Puigdemont.

Mentre les condicions de Junts continuen sent tota una incògnita a l'espera d'aquesta conferència del president Puigdemont, les d'ERC són ben clares: amnistia, autodeterminació i benestar dels ciutadans de Catalunya, tal com Sans s'ha encarregat de recordar. Citant les paraules d'Oriol Junqueras, la portaveu ha assegurat que aquesta amnistia, que el partit ha titllat de línia vermella per qualsevol acord amb el PSOE, és només un "punt de partida". "No és el final de res, sinó posar el comptador a 0 i mirar cap al nostre horitzó polític, que és el dret a l'autodeterminació", ha resumit la diputada. 

ERC treu pit de la via negociadora davant la reunió de Puigdemont i Díaz 

Preguntada per la reunió d'aquest dilluns també a Brussel·les entre el president Puigdemont i la vicepresidenta en funcions del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, Sans ha celebrat que "més actors" se sumin a la via de negociació, de la qual el partit n'ha fet bandera en els últims anys. "Aquesta és la via que va escollir Esquerra en l'anterior legislatura", ha recordat, tot i retreure a la resta de formacions que ara s'afegeixen a aquesta opció, que "en el passat ho vam haver de fer molt en solitari", una de les crítiques que més va pronunciar Gabriel Rufián durant la campanya electoral.

Sans ha tret pit així dels acords als quals es va arribar amb els socialistes que ara, segons ella, fan possible la via de l'amnistia, com els indults o la derogació del delicte de sedició. "L'amnistia serà possible gràcies a la feina feta per ERC la passada legislatura. Ja són anys en una via negociadora que ens ha de permetre obrir camí", ha resumit. En aquest sentit, Sans ha reconegut contactes del partit amb tots els actors implicats en les negociacions, que, ha advertit, per part dels republicans es faran "amb la màxima discreció". 

La plana major d'ERC, a la Diada

Si la setmana passada, en el retorn a la normalitat després de l'estiu, ERC no confirmava la seva presència a la manifestació de l'ANC l'11 de setembre, aquest dilluns el president Pere Aragonès ha posat fi a la incògnita anunciant la seva assistència en una entrevista a TV3. L'any passat, va declinar ser-hi, com la resta de membres d'ERC del Govern i altres càrrecs del partit, pel to de la manifestació, que enguany creuen que ha canviat. Anant més enllà, Sans també ha confirmat la presència d'Oriol Junqueras i Marta Vilalta, president i secretaria general adjunta, entre altres càrrecs, a la manifestació convocada per l'Assemblea, lamentant que la que segur que no hi podrà anar és la secretaria general, Marta Rovira, exiliada a Suïssa.