Continua el degoteig de reaccions internacionals que donen suport al procés català i que denuncien l’actitud del govern de Mariano Rajoy. Justament aquest dilluns, una delegació de tres diputats danesos es van reunir amb el president Carles Puigdemont i el conseller Raül Romeva per analitzar el procés català i la seva judicialització. Després de la trobada, un d’ells, Christian Juhl del partit Enhedslisten (Aliança Roja-verda), ha denunciat que el comportament del govern espanyol és “antidemocràtic”.

En declaracions a El Nacional, Juhl ha defensat que el procés català és una “qüestió política” i no judicial i ha advocat perquè pugui ser resolta “políticament”. En aquest sentit, ha apostat pel diàleg i la negociació entre els dos Governs i per deixar als catalans votar si volen independitzar-se d’Espanya en un referèndum vinculant. “És part de la democràcia”, subratlla.

Una de les impressions que Juhl s'endú de la seva reunió amb el Govern català, és que l’executiu de Puigdemont està “treballant molt dur” i de manera “positiva” per permetre als catalans decidir a les urnes, i ha criticat el govern espanyol per “no voler dialogar” en aquesta matèria, el que considera que “és una important qüestió pels catalans”. El diputat del Parlament danès, veu l’actitud de l’executiu Rajoy com un “confrontació” que “no ajuda a ningú”. “Els catalans estan provant de parlar, parlar i parlar”, però no obtenen resposta, assegura el diputat.

Puigdemont i Romeva, reunits amb els tres representats del Parlament de Dinamarca

Dret a l’autodeterminació

Pel que fa a la promesa del Govern català de celebrar un referèndum, Juhl veu necessari “preguntar als catalans” i aposta per fer-ho “encara que Madrid no ho vulgui”. De fet, el diputat danès aposta perquè “tothom tingui el dret a decidir sobre la seva àrea”, també al seu propi país, on hi ha diversos territoris d’ultramar que volen l’autodeterminació.

En aquest sentit, Juhl recorda que Groenlàndia va celebrar un referèndum i va decidir assolir un major nivell l’autonomia cada any, i també la voluntat de las Illes Fèroe de celebrar un referèndum d’independència de Copenhagen. “Si volen, poden fer un referèndum”, assenyala el diputat, que afegeix que és el mateix que hauria de poder fer Catalunya.

Juhl forma part del partit Enhedslisten (Aliança Roja-verda), que ja l'any 2015 va presentar una moció al Parlament danès per donar suport al dret a decidir dels catalans, i que va ser aprovada per 64 vots a favor, cap en contra i 41 abstencions.

Aquest dilluns, Juhl va formar part de la delegació danesa que es va desplaçar a Catalunya per analitzar la situació catalana. Ho va fer acompanyat de dos diputats més, d’altres partit, un del Dansk Folkeparti (Partit Popular Danès) i un socialdemòcrata de les Illes Fèroe. En la trobada amb Puigdemont i Romeva, organitzada pel Diplocat, el president va explicar la situació política que viu Catalunya, va refermar el seu compromís de celebrar el referèndum abans del setembre d’enguany i els va animar a denunciar la judicialització que l’Estat espanyol fa de la política catalana. Els diputats també van poder visitar el Parlament de Catalunya, abans de tornar al seu país, aquest mateix dimarts.