Aquesta setmana els afiliats de Ciutadans escolliran als qui seran els nous líders del partit en el marc del procés de refundació de la formació, que es troba en el seu moment més crític des de la seva creació. La tria la faran entre aquest dimecres i dijous, en unes eleccions primàries on 7.800 afiliats estan cridats a votar per decidir qui serà el nou líder entre les candidatures d'Edmundo Bal i Inés Arrimadas. Encara no se saben els resultats de les primàries, que han començat aquest dimecres i acaben dijous, però sí que se sap que Edmundo Bal ja compta amb el suport públic de 6 dels 9 diputats de la formació al Congrés.

De moment, sense saber encara els resultats de les eleccions primàries Bal ja té el suport públic de sis dels nou diputats del partit al Congrés, mentre que dos altres formen part de la llista apadrinada per Inés Arrimadas i l'últim ha evitat posicionar-se públicament. En concret, Bal disposa del suport explícit de les diputades Sara Giménez i Mari Carmen Martínez Granados, que formen part de la seva llista per ocupar els llocs de sotssecretària general i coordinadora nacional, respectivament. I aquest dimecres s'ha sumat públicament la portaveu econòmica de Ciutadans al Congrés, María Muñoz, una de les persones que es va ocupar de les labors del procés de refundació del partit. Arrimadas només manté el suport del diputat Guillermo Díaz, portaveu de Cultura i Sanitat al Congrés, que opta a un càrrec de segon portaveu en la candidatura liderada per la coordinadora balear, Patricia Guasp, i el portaveu al Parlament Europeu, Adrián Vázquez. Si guanya aquest equip, la seva intenció és mantenir a Arrimadas al capdavant del grup al Congrés.

Els principals candidats per liderar el partit són Inés Arrimadas i Edmundo Bal. Al llarg de les darreres setmanes tots dos s'han submergit en una espinosa batalla de declaracions i acusacions que ha servit de campanya electoral de cara a les votacions d'aquesta setmana. Arrimadas no encapçala la seva candidatura, però la seva llista s'enfronta al que fins fa unes setmanes era el seu major suport. I en l'escenari hi ha una tercera via que, si bé sembla tenir menys suports que les dues anteriors, aspira a calmar les aigües. En aquesta setmana clau en el seu procés de refundació, el partit ha de confirmar a més si canvia la seva estructura orgànica per una bicefàlia. Ho farà en la VI Assemblea Nacional Extraordinària que se celebrarà durant el cap de setmana.

L'informe del PP que fa sospitar d'una 'fuga'

Un informe elaborat per Fran Hervías, exdiputat al Parlament de Catalunya per Cs i que va abandonar el partit després de la marxa d'Albert Rivera per ingressar al Partit Popular, són molts els integrants de Ciutadans que podrien seguir el seu camí, entre els quals la mateixa Arrimadas, Begoña Villacís o Adrián Vázquez, que a hores d'ara opta a liderar el partit en aquesta nova etapa marcada per unes previsions nefastes. No és cap novetat que alts càrrecs de Ciutadans es canviin la samarreta per acabar a les files del PP.  Feijóo sempre ha obert les portes del carrer Gènova a tots aquells polítics de Ciutadans que, davant el fracàs del seu partit, es volguessin sumar a les seves files. I sap que són molts, perquè l'informe que va elaborar Fran Hervías quan formava part de la direcció del PP amb Pablo Casado al capdavant, compta amb més de 200 noms de polítics de Ciutadans susceptibles de canviar de partit.