El futur de Ciutadans està a les mans dels 7.640 afiliats que des d’aquest dimecres votaran qui liderarà el partit a partir d’aquesta setmana. Edmundo Bal, Patricia Guasp i Marcos Morales opten al càrrec de portaveu polític de la formació taronja. Els militants de Ciutadans tenen fins dijous per a emetre el seu vot, i aquell mateix dia al vespre s’anunciarà qui d’aquests tres candidats substituirà Inés Arrimadas com a líder de la formació.

Es tracta d’unes primàries en les quals les diferències entre les candidatures són més que notables. La cursa electoral interna ha estat repleta de retrets, i s’ha fet notar la mala relació entre la llista d’Edmundo Bal, qui fou mà dreta d’Inés Arrimadas, amb la llista que compta amb el suport de la presidenta sortint. Un cop es conegui qui ha guanyat les primàries, arribarà el cap de setmana, on a Madrid tindrà lloc una assemblea del partit per oficialitzar el nou lideratge del partit i els seus nous estatuts.

Quines són les tres llistes que opten a la capitania de Ciutadans? Patricia Guasp, diputada i portaveu del partit al Parlament de les Illes Balears, i l’eurodiputat Adrián Vázquez encapçalen la llista més continuista de totes. Es tracta d’una candidatura que compta amb el suport d’Inés Arrimadas i amb el de Begoña Villacís. Hi ha una altra llista que es ven com a trencadora, però que també té un punt continuista, i és la d’Edmundo Bal (amb suport del regidor madrileny Santiago Saura), que fins fa poc ha estat la mà dreta d’Inés Arrimadas. El diputat assegura que vol trencar amb la dinàmica de la presidenta sortint, però la realitat és que va entrar al partit quan aquest encara estava liderat per Albert Rivera. En darrer lloc, hi ha una llista amb molt poques possibilitats de guanyar, perquè els seus membres són molt poc coneguts: Marcos Morales i Laura Alves. 

El pitjor moment de Ciutadans

Ciutadans està tan dividit a causa del seu fracàs o el seu fracàs provoca aquestes divisions tan evidents? L’ou o la gallina? En tot cas, les primàries de Ciutadans arriben en el que es pot considerar el pitjor moment de la història del partit: les pròximes eleccions espanyoles se celebren d’aquí menys d’un any i diverses enquestes apunten que la formació es podria quedar sense representació al Congrés dels Diputats.

La darrera enquesta que va fer el CIS, per exemple, atorgava a la formació taronja només el 2,9% dels vots a tot l’Estat. Es tracta d’un partit en constant caiguda lliure des de la patacada que es va endur Albert Rivera en les eleccions de novembre de 2019. Aquest estiu passat, per exemple, Ciutadans va desaparèixer del mapa andalús, un dels territoris més importants a combatre en les disputes electorals. Cal tenir en compte les recents pallisses electorals que ha patit la formació: en qüestió de mesos, el partit ha passat de tenir 26 diputats a la Comunitat de Madrid a no tenir-ne cap ni un; i de tenir-ne 12 a Castella i Lleó per passar-ne a conservar només un. I la salut de Ciutadans no només es veu amenaçada per les eleccions generals, sinó per les eleccions municipals i autonòmiques que tindran lloc el 28 de maig.

EuropaPress 4899867 vicesecretario general ciudadanos cs candidato liderar partido edmundo bal
El candidat per liderar Ciutadans Edmundo Bal / Foto: Europa Press

Pot no ser l’adeu definitiu d’Inés Arrimadas

No, Inés Arrimadas no té per què morir políticament aquesta setmana. L’encara presidenta del partit és diputada al Congrés, i hi ha membres de la formació que consideren que hauria de mantenir les seves funcions de portaveu a la cambra baixa. I no només això. En línia amb els mesos difícils que s’acosten, el partit li podria quedar una última bala: Arrimadas pot concórrer a les primàries del mes de juliol per tal que el partit l’esculli com a candidata a les eleccions generals, encara que no lideri l’organització de Ciutadans.

EuropaPress 4914582 candidata portavocia politica ciudadanos primarias vi asamblea general
La candidata per liderar Ciutadans Patricia Guasp, amb el seu equip / Foto: Europa Press