Preparin els mocadors, que la història és molt trista. Antonio Gallego, diputat de Vox al Parlament de Catalunya, ha anat a un càmping amb els seus fills i han conegut un nen basc que només parla basc. És a dir, un xiquet de cinc anys que de moment només parla la seva llengua pròpia i no pas espanyol.

Es tracta de "Julen, un xaval de Guipúscoa, incapaç de jugar amb els altres nens perquè no parla ni una paraula d'espanyol", segons ha expressat a Twitter. Però "ni una" paraula de castellà, ha insistit Gallego. "És molt trist que el separatisme tòxic empobreixi així a tants Julen", ha lamentat.

TUIT antonio gallego vox julen euskera español

Al diputat d'extrema dreta li ha semblat "molt trist" que un nen que encara no deu haver començat l'educació primària de moment només parli la llengua de la seva família, el basc. "Ni sent l'espanyol a casa, ni a l'escola", ha escrit. Quelcom difícil de creure, ja que el castellà és present a la gran majoria de canals de la televisió i de continguts audiovisuals disponibles a la xarxa. I quan vagi a l'escola, de ben segur que haurà de cursar l'assignatura de llengua castellana. 

De fet, les dades de l'última enquesta sociolingüística del País Basc no assenyalen l'existència de casos com aquest: de persones joves que només parlin basc. Socialitzar únicament en una llengua minoritària i minoritzada és una fita impossible d'assolir, tant al País Basc com a Catalunya.

TUIT antonio gallego vox julen euskera español 2

No sabem si la història és certa o no, però el que sembla prou clar és que Gallego només ha buscat crear polèmica a les xarxes. "Seguiu el linxament euskaldun per aquí", ha indicat. I per això 'Julen' ha estat tendència a Twitter aquest cap de setmana.

Aleshores, moltes persones ha respost a la "trista història" del diputat d'ultradreta. Molts li han retret la situació sociolingüística actual: Julen acabarà aprenent castellà de manera forçada, però a sobre parlarà més llengües que altres nens de la resta de l'Estat espanyol. Altres persones, a més, ha qüestionat l'existència del xaval: "Julen Inventxea", han escrit alguns usuaris. Un joc de paraules, que mescla el verb "inventar" amb l'arrel basca "txea".

Diputat de Vox al Parlament

En aquesta línia, altres piuladors han destacat que és curiós com aquestes anècdotes només les viuen les persones de dreta o extrema dreta espanyolista. Fins i tot hi ha persones que han insinuat que tal vegada era el mateix Julen qui no volia parlar castellà per no relacionar-se amb els fills de Gallego.

Antonio Gallego va néixer a Barcelona l'any 1975. És un polític i economista català que va ser diputat al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya pel Partit Popular. També va ser regidor a l'Ajuntament del Prat, però va deixar la política el 2015 per motius de salut fins que va reaparèixer aquest any a les llistes de Vox per les eleccions al Parlament del 14 de febrer.

 

Imatge principal: Un grup de nens munta en bicicleta a un càmping de Catalunya / ACN