El diputat del PSOE per Terol, Herminio Rufino Sancho Íñiguez, ha protagonitzat aquest dimecres l'anècdota de la segona sessió del debat d'investidura. Ha votat "Sí" a la investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Ha estat la secretària segona de la Mesa del Congrés, la socialista Isaura Leal, encarregada de cridar a ses senyories pel seu nom a la votació, qui l'ha ajudat a rectificar i ha excusat l'errada en manifestar que s'ha equivocat ella amb el seu cognom. De pressa i amb cara de preocupació, el diputat ha dit "No".

El diputat socialista s'ha adonat de l'error davant les rialles i el murmuri generat a la seva bancada i a l'hemicicle. La diputada que estava cridant a la votació ha instat el diputat que repetís el sentit del vot amb un "perdó?", ja que ella ha de repetir-la per deixar-ne constància en acta i, després de demanar disculpes, ha tornat a dir el seu nom, aquest cop bé, i el diputat ja ha pronunciat el "No" esperat. 

 

 "Sancho, sí, Sánchez, no"

En acabar la votació, Sancho, als passadissos del Congrés, ha tractat d'explicar-se amb un cert nerviosisme en veure's convertit en el protagonista del matí, ja que no s'entén que, encara que s'hagin equivocat amb el seu cognom, hagi dit 'Sí' en comptes de 'No'. Herminio ha justificat que ell ha dit "Sancho, sí, Sánchez, no" perquè la diputada que era a la tribuna i que anava dient el nom de cada diputat li havia dit malament el cognom.

Feijóo, líder de l’oposició

Finalment, el líder del PP ha perdut la primera oportunitat de reemplaçar Pedro Sánchez al capdavant de la Moncloa en sortir derrotat per majoria absoluta a la primera votació per a la investidura com a president del govern espanyol. Els 178 vots negatius del PSOE, Sumar, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Bildu, PNB i BNG han superat els 172 afirmatius del PP, Vox, Coalició Canària i UPN. Ara per ara, doncs, es confirma que Núñez Feijóo és el líder de l'oposició.

Ha estat, tot plegat, un debat eclipsat per l’amnistia i la figura de Carles Puigdemont. El president de la Generalitat a l’exili ha estat citat per la dreta i l’extrema dreta per desgastar Pedro Sánchez, coneixedors que en els pròxims dies ha d'accelerar les negociacions amb Waterloo si el líder socialista vol ser investit president del govern espanyol.

Divendres, segona votació

La sessió al Congrés es reprèn divendres (12.15 h) i el líder popular haurà de provar sort amb un segon debat d’investidura. Si en la sessió d’aquest dimecres necessitava una majoria absoluta perquè li fossin lliurades les claus de la Moncloa, divendres només li caldrà la majoria simple. És a dir, més vots afirmatius que no pas negatius. És per això que en els darrers dies el PP ha fet apel·lacions al transfuguisme a les files del PSOE, per tal que alguns diputats socialistes s’abstinguin i, d’aquesta manera, els vots del bloc de dretes s’imposin als de l'esquerra.