El diputat del parlament finlandès Mikko Kärnä (Partit del Centre), ha mostrat aquest dimarts la preocupació per les tensions que el referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya estan causant a Espanya i demana que la Unió Europea "digui a Espanya que això no val".

El parlamentari sosté que al si de la UE s'està donant una situació en què un Estat n'"està amenaçant" una part, "fins i tot amb utilitzar forces militars en el cas que aquesta no cancel·li la decisió democràticament presa sobre el referèndum". Davant d'això, Kärnä recorda que "la història del món sempre ha demostrat que ni els militars ni la policia no poden suprimir el desig de llibertat", per afegir que el discurs d'Espanya sobre Catalunya és "desconcertant" i fins i tot "deixa en segon lloc els comentaris de Trump sobre Mèxic".

És per això que el diputat exigeix a la Unió Europea que intervingui en l'assumpte. "Ara la UE hauria de xiular i dir a Espanya que això no val", assegura el diputat finlandès, que advoca per una solució "per mitjans democràtics, no amb armes". Afegeix que malgrat que Espanya "no vulgui renunciar a la seva comunitat més rica", ha de tenir en compte que la seva "manera d'operar no encaixa amb les democràcies occidentals".