David Amess donava suport a la causa catalana. El diputat conservador britànic David Amess, que ha mort en patir diverses punyalades aquest divendres, formava part de l'All-Party Parliamentary Group (APPG) on Catalonia.

Es tracta d'un intergrup informal amb diputats dels principals partits amb representació a la Cambra dels Comuns, que té l'objectiu - expliquen al seu portal web - de "desenvolupar vincles entre els parlamentaris del Regne Unit i de Catalunya". 

 

sir david amess mp / Richard TownshendDavid Amess / Foto: Wikimedia Commons - Richard Townshend

Partits membres

En el grup hi ha diputats i exdiputats de formacions de tot l'hemicicle, com el Partit Nacionalista Escocès (SNP) - de Nicola Sturgeon -, del Partit Laborista, dels liberal-demòcrates, membres de la formació gal·lesa Plaid Cymru i l'exdiputada independent Natalie McGarry.

Durant les reunions del grup es mantenia els membres "al corrent dels esdeveniments i debats en curs sobre l’autodeterminació catalana", detalla la pàgina. 

Mor als 69 anys

Amess, de 69 anys, diputat a Westminster des de 1983 del Partit Conservador del primer ministre Boris Johnson, també n'havia estat membre. 

Lamentablement, avui ha estat assassinat durant una trobada amb els votants de la seva circumscripció a Leigh-on-Sea, al comtat anglès d'Essex. Un home armat amb un ganivet ha romput a l'església metodista on es trobava i ha provocat diverses ferides que han esdevingut letals. 

Els agents han detingut l'agressor i no busquen cap altra persona relacionada amb el crim.

Puigdemont expressa el seu condol

La tragèdia no només ha commocionat personalitats de la política britànica, sinó també catalana. És el cas del president a l'exili, Carles Puigdemont, qui ha volgut donar el seu condol a través de la xarxa social de Twitter: 

"Amb molta tristesa, m'he assabentat de l’assassinat de parlamentari de Sir David Amess, membre del grup parlamentari de tots els partits a Catalunya. Els meus pensaments estan amb la seva família i amics en aquests moments difícils i dolorosos", ha escrit Puigdemont. 

 

 Puigdemont lamenta muerte Amess

De la mateixa manera, el cap de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha publicat una piulada dedicada a Amess: "Catalunya perd un gran amic amb l’assassinat aquesta tarda del diputat britànic Sir David Amess, membre del All-Party Parliamentsry Group on Catalonia. El meu sentit condol". 

 

Alay lamenta muerte diputado britanico

 

Qui era David Ames?

Amess representava a la circumscripció de Southend West pel Partit Conservador a la cambra baixa, on en les últimes dècades va destacar per la seva postura "pro vida" en els debats sobre la legislació de l'avortament de 1997 i per la seva primerenca defensa pública de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

Abans del referèndum sobre el Brexit de 2016, va expressar la seva preferència per trencar amb el bloc comunitari, tot i que l'ala moderada del Partit Conservador i gran part de l'"establishment" polític de Londres defensava la permanència.

Des de llavors, va formar part de la campanya Leave Means Leave ("Sortir significa sortir"), que durant els anys que van durar les negociacions amb Brussel·les per definir els termes del Brexit va fer pressió perquè el Regne Unit abandonés no només la UE, sinó també el mercat comunitari, la unió duanera i altres estaments europeus.

 

Wikimedia Commons