El polític socialdemòcrata alemany Bernhard Von Grünberg reivindica el paper d’Europa per resoldre el conflicte català amb Espanya, un Estat que cada vegada li sembla “més un sistema autoritari”. “Com a demòcrates europeus no podem mirar cap a l’altre costat”, assegura el polític alemany, que va ser diputat del Rin del Nord-Westfàlia fins fa pocs dies, quan es va jubilar.

"Com a demòcrates a Europa no ens podem permetre mirar cap a l'altre costat. Amb l’excusa que no volem un altre conflicte a Europa, presenciem sense dir res com un sistema a Espanya es torna cada vegada més autoritari”, assegura Von Grünberg.

Von Grünberg troba incomprensible que malgrat les grans mobilitzacions pacífiques dels ciutadans a Catalunya, només valgui el “tu has d’obeir el que jo dic i punt”. Respecte al paper de la premsa alemanya sobre l’actualitat a Catalunya, el polític diu que la percepció ha millorat, que se'n sap més, però “encara cal explicar molt més sobre el tema”.

Una qüestió de memòria històrica

Von Grünberg defensa que la manca de treball en memòria històrica a Espanya és una de les causes de la falta de diàleg d’avui. Segons ell, és una "absurditat" jutjar independentistes, perquè en un sistema democràtic "tothom ha de cedir".

Grünberg, que va ser observador internacional de la consulta del 9 de novembre, confessa que el conflicte li ha cridat l’atenció perquè va haver d’aprendre la importància de la memòria històrica directament a casa seva. “El meu pare va ser un nazi molt conegut, he intentat contribuir a la memòria històrica del nazisme a Bonn, i crec que un dels problemes aquí és la manca de treball sobre l'època de Franco. Després de 40 anys, ja és hora de treballar sobre el passat. És molt important per la cohesió de la societat”.

Finalment, Bernhard Von Grünberg, critica la judicialització del procés: “La persecució judicial de representants parlamentaris catalans és part d’aquesta absurditat" i afegeix que “això només augmenta el conflicte" i incrementa els independentistes.