La nova presidenta de la Comissió de Memòria Històrica d'Andalusia és Ana Gil Román, una dels 12 diputats de Vox, a la cambra andalusa. En més d'una ocasió, Gil ha mostrat a les xarxes socials el seu perfil ultranacionalista contra els partits "colpistes" de la moció de Censura a Mariano Rajoy, contra Maduro i on barreja també religió i braus. 

Aquest perfil ultranacionalista de Gil es confirma amb diversos tuits contra l'exhumació de Franco o un poema homenatjant José Antonio Primo de Rivera, fundador de la Falange. 

Nascuda a Málaga i ja jubilada, és una de les diputades més combatives de l'ultradreta des d'abans de la campanya electoral amb qualificatius com "veleta naranja" per Juan Marín o "Sultana" per Susana Díaz.

Gil no es queda a Andalusia, sinó que també ha opinat sobre Catalunya assegurant que els espanyols s'han de "prendre en serio" els "traïdors/colpistes" o l'Estat "ho pagarà car". 

El president espanyol, Pedro Sánchez no se salva dels comentaris ofensius de la diputada d'ultradreta, qui l'ha qualificat de "tonto" i acusat d'haver venut a Espanya "al chavista", al terrorisme d'ETA i als "colpistes catalans". 

La carrera política de la diputada Gil no va començar a les últimes eleccions, sinó que ja es va presentar com a candidata a la alcaldia d'Estepona, el seu poble natal, per Vox l'any 2015. Durant aquella campanya va demanar el vot per la formació d'ultradreta assegurant que era un vot de "consciència".