Els presidents de les quatre diputacions catalanes —Núria Marín (Barcelona), Miquel Noguer (Girona), Noemí Llauradó (Tarragona) i Joan Talarn (Lleida)— s'han reunit aquest dimarts a la seu de la Diputació de Lleida per tractar, entre altres qüestions, el suport a la candidatura als Jocs Olímpics d'hivern Pirineus-Barcelona per al 2030. De forma unànime, els quatre màxims responsables d'aquests òrgans han expressat que estan a favor d'aquesta proposta. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha indicat que "és bo per a les comarques pirinenques, però també per al conjunt del país, per la incidència i la imatge que pot donar de Catalunya".

Per la seva banda, la seva homòloga a la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha volgut recalcar la "importància de poder acollir aquest esdeveniment". En aquesta línia, la també alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat ha manifestat que encara cal veure de quina manera podrien col·laborar les diputacions per poder donar impuls a aquesta candidatura.

La trobada entre els presidents s'ha produït en el marc de les reunions periòdiques que celebren per posar en comú temes que involucren les quatre demarcacions. Aquestes reunions s'havien paralitzat a conseqüència de la pandèmia de la covid-19.

"Punt d'inflexió contra el despoblament"

Després de la reunió, els quatre presidents de les diputacions han mostrat el seu suport a la candidatura perquè consideren que "encaixa en els objectius de la promoció dels esports singulars com a segell distintiu del Pirineu" i, paral·lelament, creuen que "pot esdevenir un punt d'inflexió en la lluita contra el despoblament als municipis de muntanya" sempre que els governs català i espanyol, afirmen, sumen a la candidatura la possibilitat de "dotar la zona on se celebrarien els Jocs Olímpics de les infraestructures necessàries per facilitar la mobilitat i afavorir-hi l'arrelament de famílies", en paraules del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

reunión presidentes diputaciones catalanas candidatura jjoo 2030 acn

Imatge: Els quatre presidents de les diputacions catalanes, reunits. ACN.

Aquest suport arriba quasi dues setmanes després que el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, enviés una carta al president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, en la qual traslladava el seu interès per ser seu dels Jocs Olímpics i Paralímpics d'hivern de 2030 amb la candidatura Barcelona-Pirineus. En el text, Aragonès defensava que aquest esdeveniment, que arribaria 38 anys després dels Jocs Olímpics d'estiu de 1992, podria ser una oportunitat per assolir un "major consens social i territorial" i que hauria de permetre "desenvolupar els compromisos de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides".

Per ara, l'única candidatura oficial pels Jocs Olímpics d'hivern de 2030 és la de Vancouver (Canadà), però també han manifestat la seva intenció de presentar-la la ciutat de Salt Lake City (Estats Units) i Sapporo (Japó). La decisió final es coneixerà el 2023 a Bombai (Índia). 

D'altra banda, també s'han debatut altres assumptes i s'han acordat altres qüestions, com per exemple el fet que les quatre diputacions s'han adherit al manifest proposat per la Diputació de Barcelona que promou la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que sol·licita a la Unió Europea i a l'Estat tenir una participació activa en el repartiment i gestió dels fons europeus. I un altre dels temes que formava part de la reunió d'aquest dimarts era l'aposta per les energies renovables amb l'objectiu d'avançar en la transició ecològica. Sobre el desplegament d'aquestes mesures, volen que sigui "de forma ordenada i amb la participació activa del territori i la ciutadania".

 

Imatge principal: D'esquerra a dreta, Miquel Noguer (president de la Diputació de Girona), Núria Marín (presidenta de la Diputació de Barcelona), Joan Talarn (president de la Diputació de Lleida) i Noemí Llauradó (presidenta de la Diputació de Tarragona) en la reunió d'aquest dimarts. ACN.