L'Associació de Diplomàtics Espanyols (ADE) ha manifestat aquest dimarts la seva "disconformitat" amb el nomenament d'"ambaixadors polítics" no diplomàtics i ha demanat que es "limitin al màxim". A través d'un comunicat, l'ADE ha qüestionat els nomenaments del fins ara alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC), com a ambaixador a Andorra, i de dos membres de la comissió executiva federal del PSOE com a ambaixadors: Andrés Perelló, davant la Unesco, i Manuel Escudero, per a l'OCDE.

Segons l'associació, la "discrecionalitat" del Consell de Ministres a l'hora de nomenar ambaixadors "no ha de convertir-se en arbitrarietat", basar-se en criteris "partidistes", ni servir com una "sortida institucional" que beneficiï determinades persones "en detriment dels funcionaris diplomàtics". "Ser ambaixador d'Espanya no s'improvisa ni és una cosa que s'aprengui en uns pocs anys", explica l'ADE, sinó que és la conseqüència d'una carrera professional "consagrada a salvaguardar els interessos nacionals".

L'ADE qüestiona que un diplomàtic requereixi 20 anys d'exercici de la professió per aspirar a ser ambaixador, i que als nomenaments "polítics" no se'ls exigeix cap experiència. Per aquest motiu, els nomenaments d'ambaixadors "polítics han de de limitar-se al màxim" i "sol aplicar-se en els casos en què un determinat nomenament afavoreixi de manera indiscutible l'interès d'Espanya", matisa.

El comunicat afirma que el ministre d'Afers Estrangers Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ha manifestat diversos cops la seva voluntat d'aprofundir en la professionalització de la carrera diplomàtica, i, per això, l'ADE "confia" que aquests nomenaments siguin casos "molt aïllats".