L'ONU ha rebutjat la petició realitzada pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) perquè aquest consorci de la Generalitat sigui inclòs en la llista d'observadors internacionals avalada pel Centre Carter.

La sol·licitud va ser traslladada a la Divisió d'Assistència Electoral de l'ONU i rebutjada per unanimitat en la reunió restringida dels principals signataris de la Declaració de Principis per a l'Observació Internacional d'Eleccions, segons ha avançat El País, que cita una nota informativa del Ministeri espanyol d'Afers Exteriors.

El Diplocat, un consorci publicoprivat dissenyat per projectar la imatge internacional de Catalunya i impulsar el suport al procés sobiranista, va sol·licitar ser inclòs a la llista d'observadors internacionals avalada pel Centre Carter, però l'ONU ni tan sols no va donar justificant de recepció per evitar que això pogués ser manipulat.

Interessos afectats

L'argument de l'ONU per justificar aquest rebuig, segons les mateixes fonts, és que entén que l'objectiu últim del Diplocat, que està presidit per Carles Puigdemont, és "ben diferent" al de ser observador internacional. També preveu el fet que es vegin afectats els interessos i sobirania d'un Estat membre com és Espanya.

El Centre Carter, que ja es va desvincular el passat mes d'abril del procés sobiranista català, no tenia intenció d'acceptar la petició però es va veure obligat a distribuir-la als membres. En aquest sentit, segons les mateixes fonts, els membres signataris de la Declaració de Principis per a l'Observació Internacional d'Eleccions han acordat elaborar una sèrie de requisits per evitar que futures peticions siguin si més no distribuïdes.

Entre les funcions del Diplocat figura fomentar el diàleg i construir relacions de confiança entre els ciutadans de Catalunya i la resta del món. El Consell, explica en la seva pàgina web, "utilitza els instruments de la diplomàcia pública" dirigint-se a audiències nacionals i internacionals, a través de la xarxa i en persona, per propiciar intercanvis "sobre assumptes d'interès local i global, organitzant visites de feina, actes acadèmics, promovent els contactes empresarials i afavorint la capacitació en relacions internacionals".