El director de la presó de Can Brians 1, Josep Font, ha presentat la dimissió aquest matí a causa de les amenaces de mort que ha rebut per part d'un sector dels treballadors del centre penitenciari. Així ho han confirmat fonts de serveis penitenciàris.  La Inspecció dels Serveis Penitenciaris i els Mossos investiguen els fets.

Justícia canviarà la direcció de la presó però "es mantindran les polítiques" i alerta que "de sobte, s'han triplicat les baixes del personal de règim interior de Brians 1".

Justícia considera "inadmissibles" aquestes pràctiques i convida els autors a fer una reflexió profunda. El departament de Treball iniciarà una mediació a petició de la conselleria de Justícia, com un gest per reconduir la situació. El departament ha comunicat que "defensa la reputació de tots els treballadors dels Serveis Penitenciaris i no permetrà que cap mala praxi la pugui malmetre".

Amenaces director Brians

La consellera Ester Capella, en una entrevista a Els Matins de TV3,  ha lloat la tasca de Font a institucions penitenciàries i ha explicat com el director de la presó ha estat objecte d'amenaces des de fa temps, a conseqüència de la seva gestió del centre penitenciari. Font, ha dit, ha apostat sempre "per una política de transparència" amb l'objectiu de garantir els drets dels treballadors i també dels interns. Ha posat com a exemple actuacions com ara la instal·lació de càmeres en punts foscos, mesura que no hauria estat ben rebuda per treballadors de la presó. Davant d'aquest fet Capella s'ha preguntat: "A qui no li pot interessar que un centre penitenciari tingui garanties?".

"Els límits d'una persona són els que són", ha afirmat la consellera, que ha explicat que s'està investigant per identificar els autors de les amenaces i alhora s'ha activat una mediació al Departament de Treball per reconduir la situació. Concretament les amenaces estan sent investigades per la Inspecció de Serveis Penitenciaris i els Mossos d'Esquadra. La presó Can Brians 1 és la que concentra els presos preventius de l'àrea de Barcelona, després del tancament de la Model.

"Font D.E.P."

Les amenaces al director de Brians 1 van començar a aparèixer a les parets de la presó de Sant Esteve Sesrovires a l’estiu, quan Font ja feia sis mesos que estava al capdavant del centre penitenciari. Les amenaces, amb frases con “Font ves-te'n ja” o “Font D.E.P.”, van aparèixer a les parets de dins la presó de Sant Esteve Sesrovires. Font havia estat abans director de la presó Model.

Eren el reflex de la tensió entre el director i la plantilla de la presó, que rebutja de ple els canvis introduïts per Josep Font al centre. Un dels motius de l’enfrontament ha estat la reassignació de funcionaris en tres àrees de la presó: identificació, hospitalització i règim tancat. Al parer dels sindicats es va col·locar personal sense experiència en llocs on hi poden haver episodis de violència.

El 9 de maig passat tots els sindicats de presons van convocar una concentració de la presó de Sant Esteve Sesrovires contra la gestió de Font. La conselleria es va comprometre dies després a prioritzar les inversions al centre.

De la seva banda, el Departament de Justícia ha considerat "inadmissibles" les pràctiques amenaçadores contra Font i ha comminat els responsables a fer una "reflexió profunda".

Amenaces director Brians1

Reducció dels internaments

Fonts de l'administració penitenciària han assenyalat a l'agència Efe que, durant l'etapa de Font, s'han reduït un 30% els internaments en el departament de règim tancat del centre i s'ha incrementat el nombre de càmeres de seguretat, fins assolir la ràtio de 0,2 per reclús davant les 1,2, per exemple, del centre Puig de les Basses de Figueres (Alt Empordà).

Segons aquestes fonts, malgrat aquest relleu en la direcció de Brians I, es mantindran les polítiques que s'estaven portant a terme fins ara.

En aquest sentit, el Departament de Justícia ha insistit que defensa la reputació de tots els treballadors de Serveis Penitenciaris i no permetrà "cap mala praxi" que pugui malmetre-la.