El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ha comunicat aquest dimarts la seva dimissió a la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. Calderó estava al capdavant de les polítiques d’execució penal de la Generalitat des del gener de 2016.

Tres casos en dues setmanes 

En les darreres setmanes, tres persones han mort a les presons catalanes. Primer va ser el fundador del popular antivirus John McAfee, de 75 anys, que es va suïcidar a Brians II (Barcelona) la nit de Sant Joan. McAfee estava empresonat a Catalunya després de ser detingut a l'aeroport del Prat i aquell dia s'havia conegut l'ordre d'extradició als Estats Units.

Divendres passat, un intern de 30 anys  va morir a la presó de Puig de les Basses (Girona) després que ell i dos altres presos incendiessin dues cel·les. A més, quatre persones van resultar ferides. Els reclusos estaven aïllats en cel·les de règim tancat, conegudes com a DERT, en la que els interns estan tancats durant 21 hores al dia. 

El cas més recent va succeir dissabte a Brians 1 quan una presa de 19 anys en règim d'aïllament va ser trobada morta a la seva cel·la, i tot apunta un suïcidi. La noia era a la presó per haver trencat ordres d'allunyament sobre els seus familiars. 

Tensions amb els sindicats 

Com a director general de Serveis Penitenciaris i secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Calderó ha dirigit el tancament de l’antiga presó Model de Barcelona i ha impulsat iniciatives com la instal·lació de càmeres de videovigilància als punts foscos dels centres penitenciaris, un programa de prevenció dels suïcidis, la feminització de les presons, un protocol per a les persones trans, o l’aposta per les mesures penals alternatives a la presó, entre d'altres. 

TUIT UGT PRESONS


Durant tots aquests anys, però, Calderó ha tingut unes relacions complicades amb els sindicats de presons, que li han demanat la seva dimissió diverses vegades.

Alerta d'entitats pels drets humans

Ahir, onze entitats pels drets humans van pronunciar-se arran de les tres morts registrades en presons catalanes. Així, van publicar un comunicat conjunt en què demanen eliminar l'aïllament penitenciari que té "efectes molt greus en la salut física i mental de les persones" i reclamen "investigacions profundes, rigoroses i ràpides sobre les causes de les morts". A més, alerten que els suïcidis a les presons catalanes han augmentat un 20% durant el 2020 i denuncien l'opacitat dels Departaments Especials de Règim Tancat (DERT). 

A la imatge principal, Calderó en una roda de premsa el gener del 2021/ACN