Crit d'alerta de les entitats pels drets humans arran de les tres morts registrades en presons catalanes. Un total 11 associacions i institucions han publicat avui un comunicat conjunt on demanen eliminar l'aïllament penitenciari que té "efectes molt greus en la salut física i mental de les persones" i reclamen "investigacions profundes, rigoroses i ràpides sobre les causes de les morts". 

Alerten que els suïcidis a les presons catalanes han augmentat un 20% durant el 2020 i denuncien l'opacitat dels Departaments Especials de Règim Tancat (DERT), en els quals els interns estan tancats 21 hores al dia a la cel·la."Uns espais que poden portar a les persones internes a situacions límit, que els produeixen danys en la salut física i psicològica i que incrementen els desenllaços tràgics, com els ocorreguts aquestes últimes setmanes", argumenten.

Així mateix, recorden que aquest tipus de règims d'aïllament prolongat han generat "la preocupació" d'organismes internacionals com el Comitè contra la Tortura de les Nacions Unides, que considera que la seva aplicació excessiva pot ser considerada tortura.

3 morts en les darreres setmanes

Diumenge es va conèixer el suïcidi d'una jove de 19 anys a la presó de Brians I. En el moment de la seva mort es trobava en el DERT. Malgrat que el departament de Justícia ha obert una investigació, els primers indicis assenyalen que es tracta d'un suïcidi. És el segon suïcidi registrat a les presons catalanes en menys de 10 dies: el 23 de juny es va treure la vida el creador de l'antivirus McAfee, John McAfee, de 75 anys, que esperava extradició als EUA a Brians II.

El 27 de juny un incendi a la presó de Puig de les Basses va matar un pres i va deixar ferides 4 persones. L'incendi, també en el DERT, hauria estat provocat pel pres. Les entitats pels drets humans signants del manifest apunten que el pres havia  estat implicat en la "denúncia de males praxis dins dels centres penitenciaris, alertant en diverses ocasions sobre possibles situacions de maltractaments cap a ell, especialment en règim d'aïllament. 

De fet, el 2017 va participar en el grup de treball del Parlament sobre aïllament penitenciari, va rebre la visita del Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa. La seva última denúncia, que data del 2020, va provocar que l'Organització Mundial contra la tortura (OMCT) emetés "una crida urgent instant a les autoritats espanyoles i catalanes a prendre totes les mesures necessàries per salvaguardar la seva integritat física i psicològica".

Una desena d'entitats signants 

Signen el comunicat l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, l’Associació de Familiars de Presos a Catalunya, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia, la cooperativa d'assessorament jurídic Iacta, l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDH), el Centre per la Defensa dels Drets Humans - Irídia, Justícia i Pau, l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona (UB) i la Organización Mundial Contra la Tortura (OMCT).

 

Imatge principal, Brians 2 / EuropaPress