La junta de l'agrupació local del Partit Popular a Santa Coloma de Gramenet ha anunciat la seva dimissió en bloc tres dies després que el partit comuniqués el nomenament de Miguel Jurado, regidor de Badalona, com a alcaldable de la formació a la ciutat del Barcelonès per a les eleccions municipals 2023. La ja exdirecció dels populars en aquesta localitat ha denunciat en un comunicat que aquesta decisió "no ha estat consensuada" i critica que aquest nomenament "a dit" suposa un "nul reconeixement a la feina dels darrers quatre anys" i a les "renúncies personals" dels qui formen part de l'agrupació. La junta local ha quedat dissolta i l'acord es va adoptar per majoria absoluta en una reunió aquest diumenge.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

📍 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Santa Coloma de Gramenet: tota la llista

L'origen de tot plegat, doncs, se situa en l'anunci del partit de presentar Miguel Jurado com a candidat a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet. Jurado és regidor a l'ajuntament de Badalona. A les eleccions de 2019, es va presentar com a número 7 de la llista de Xavier García Albiol. Jurado va defensar en aquest comunicat que l'uneixen "llaços familiars i personals" a Santa Coloma de Gramenet i sostenia que feia aquest canvi per "aprofitar l'experiència de 16 anys al costat de Xavier García Albiol per aplicar les polítiques que han funcionat durant la seva alcaldia". Entre 2011 i 2015 va ser regidor de la Guàrdia Urbana de Barcelona i, en el govern dels populars entre el 2020 i 2021, es va encarregar de la regidoria de Serveis Socials.

El rumor del fitxatge del número 2 de Vox

El cert és que els populars fa mesos que treballaven en un cop d'efecte a les eleccions de Santa Coloma de Gramenet. Als comicis de 2019, la formació es va quedar fora del plenari en obtenir un 4,27% dels vots, sent un percentatge inferior a la barrera electoral del 5% necessària per poder entrar en el repartiment de les actes de regidor. Poques setmanes abans de l'anunci de Miguel Jurado com a candidat a l'alcaldia, un rumor que agafava força era l'intent dels populars de fitxar l'exnúmero 2 de Vox al Parlament, Antonio Gallego, qui actualment és diputat no adscrit.

Santa Coloma de Gramenet és un dels principals feus del socialisme català. El PSC encadena 32 anys seguits al capdavant del consistori i, concretament, qui fa 14 anys que té l'alcaldia de manera ininterrompuda és Núria Parlon. Als comicis de 2019, els socialistes van aconseguir una victòria molt contundent, aplegant el 51% dels vots i sumant 17 dels 27 regidors del ple. Enguany, els partits han buscat enfortir els seus caps de llista per poder disputar l'alcaldia. En el cas d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián serà el candidat.