La direcció d'Iniciativa per Catalunya Verds ha comunicat als membres de la formació que el partit entrarà en concurs de creditors els propers dies per falta de fons.

"El partit no té diners per pagar els seus treballadors", han avançat fonts dels ecosocialistes a Vozpopuli. Segons les mateixes fonts, el problema central de la formació és l'escassetat de recursos després dels últims cicles electorals. “Hem perdut molts càrrecs i ens hem quedat sense fons”, argumenten membres d'Iniciativa, que detallen que s'estan fent reunions comarca per comarca "per explicar als dirigents i militants que anem a concurs de creditors i tanquem el partit”.

Les dificultats que assenyalen les fonts revelen que la dissolució del partit podria realitzar-se inclús d'aquí un mes, en ple estiu. "No podem pagar l'estructura, ni tan sols les nòmines", expliquen. "Ens han donat l'opció de quedar-nos a Catalunya en Comú, però com a partit, Iniciativa es pot dissoldre possiblement aquest juliol". 

Els resultats del 26-M han provocat una nova pèrdua de representants públics d'ICV a tot Catalunya, la qual cosa dificultaria la viabilitat de la situació financera del partit, que segons les seves pròpies dades publicades arrossega un deute d'uns 9 milions d'euros.

Segons les dades oficials publicades en la pàgina web d'Iniciativa de l'any 2017, els últims que hi ha disponibles, la situació ja s'encaminava cap als números vermells. Fa dos anys, Iniciativa va obtenir 2,1 milions d'euros en ingressos i 2,1 milions en despeses, amb gairebé un terç del total per a personal i uns altres 582.000 euros en devolució del deute.

Iniciativa té actualment un diputat al Congrés dins del grup polític d'Unidas Podemos, i un altre en el Parlament Europeu. A Catalunya compten amb 358 regidors a Catalunya.