Dimecres, 20 de febrer del 2019

Quan avui sortim del mòdul de la presó per anar a ingressos és ben fosc. Es veu una lluna espectacular. Ens expliquen que no tornarà a ser tan a prop de la Terra fins l’any 2026. Tots hem tingut el mateix pensament, tots ens hem fet la mateixa pregunta: On serem el 2026? Des d’on veurem la lluna?

Els dies de judici no tenim ocasió de veure el cel fins que no arribem a la presó, al vespre. Durant tot el dia estem tancats, a les furgonetes que ens traslladen o a les diferents sales del Suprem. Ja vaig explicar en un anterior escrit que, per raons de seguretat, els porticons de les finestres estan sempre tancats. Trobem molt a faltar la llum natural.

Ahir també vam arribar tard a la presó. La declaració del Raül va acabar cap a quarts de set. Al mòdul de Soto, només ens és permès trucar per telèfon fins a les 20.30h, però mentre duri el judici, ens han allargat l’horari de trucades fins a les 21h. Quan arribem a Soto tothom és a les cel·les. El sopar és fred. Rebem el correu, els diaris... i cap a la cel·la.

Els dies de judici no tenim ocasió de veure el cel fins que no arribem a la presó, al vespre

Abans d’anar a dormir m’assabento que el PP ha presentat una proposició de llei al Congrés de Diputats que pretén modificar el Codi Penal. L’any 2005 es va despenalitzar la convocatòria o l’organització de referèndums o consultes no acordats, i ara el PP i Ciudadanos volen tornar a recuperar el delicte. Afortunadament, la proposició no ha prosperat, però nosaltres som a la presó per haver organitzat un referèndum!

Avui declararan en Josep Rull i la Dolors Bassa. També podria declarar la Meritxell Borràs.

A primera hora, mentre esperem l’inici de la sessió, cadascú ocupa el seu espai a la gran taula de la sala. Sempre seiem al mateix lloc. Aprofitem el temps llegint, escrivint o repassant les declaracions. Mica en mica van arribant els advocats que ens comenten les darrers notícies.

Comencem puntuals com cada dia. El primer a intervenir és en Josep Rull. És un interrogatori llarg que ha durat tot el matí. El Josep ha fet una sentida defensa dels valors democràtics, del dret a decidir i del referèndum. Ha argumentat molt bé la prohibició d’amarrar a Palamós el vaixell que havia d’allotjar la policia. Reprendrem la sessió a les 4 de la tarda amb la declaració de la Dolors Bassa. 

Joaquim Forn i Chiariello

Tribunal Suprem, Madrid, 20 de febrer del 2019