El PSOE no vol deixar espai perquè les dissidències internes perjudiquin els resultats electorals del partit el 26-J, de manera que esperarà que passin les eleccions generals per obrir "un espai de reflexió interna", com ha explicat la presidenta andalusa i líder del PSOE a la comunitat, Susana Díaz, en un esmorzar informatiu aquest dimecres a Madrid. En aquest escenari, el mar roig socialista podria obrir les seves aigües entre aquells qui volen més federalisme i aquells qui només volen un canvi de lideratges.

"Qui estigui pensant ara en les qüestions internes, no és conscient d'allò que viuen els ciutadans" ha esquivat Díaz, indicant que "tot aspecte orgànic" hauria d'esperar. Ferraz va ajornar "sine die" el congrés federal per a l'elecció del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a finals de març, gest que li va permetre guanyar temps en un moment que calia tancar files, davant l'adveniment d'una nova contesa electoral, i el un moment on s'estaven produint les negociacions amb Podemos i Ciutadans.

Aleshores també es va perfilar que la seva candidatura com a única, per als propers comicis. Sánchez va sortir escollit com a cap de llista sense cap altre opositor que recabés els avals necessaris. Però amb la situació actual i la por al sorpasso de la coalició Unidos Podemos, els socialistes són menys reticents a agitar les aigües internes, en un partit on la tònica són els enfrontants dels barons amb la direcció central. 

Així les coses, a l'andalusa no li valen mitges tintes, després d'haver deixar la pista lliure a Sánchez perquè continuï al capdavant del partit durant aquests mesos. "El PSOE ha de sortir a guanyar" ha dit, tot advertint al seu líder que només seria president d'Espanya "si guanya les eleccions" que vénen.

Amb aquest avís, Díaz li deixar clar a Ferraz que no tindrà suport de la regió septentrional per pactar amb Podemos després del 26-J, de manera que Sánchez podria veure's en la tessitura d'haver de cedir el pas al Partit Popular, a través de la seva abstenció. La presidenta andalusa, que té certa influència en les direccions del partit, és del parer que unes terceres eleccions serien "nefastes" per a Espanya.

Les aigües ja fan remolins a la llum de les enquestes, que mostren a dia d'avui que Sánchez no aconseguirà desbancar el PP, i en tot cas, podria arribar a quedar rebassat per Unidos Podemos. Donat el cas d'ocupar la tercera plaça, els crítics, entre els quals es troben el president de la Generalitat i secretari general del Partit Socialista del País Valencià (PSPV), Ximo Puig, podrien prendre part en la reformulació del partit.

Pedro Sánchez i Susana Díaz / EFE

Estratègia i lideratge

El lideratge de Sánchez seria el primer element en qüestionament. Algunes fonts territorials opinen, segons va publicar el diari El Mundo aquesta setmana, que ha convertit el PSOE en el seu "projecte personal". El president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, va indicar el una ocasió que calia repensar si aquest era un lideratge pel PSOE. Díaz és apuntada per l'opinió pública i els cercles del partit com la potencial candidata.

La línia del partit sobre la política de pactes seria un altre ítem a "repensar". El propi Puig no es va estar de mostrar la seva molèstia perquè l'executiva federal li tombés el pacte amb Compromís i Podemos per al Senat, en tant que ell defensaria més fermament un model federal, on cada regió sigui autònoma en la presa de decisions. Ja en el seu moment, el secretari d'organització del PSPV, Alfred Boix, va indicar que "no hi havia cabuda" en l'estratègia nacional de Ferraz de pactar amb els Podemos.

Aquest dimecres ha reiterat el seu malestar sobre "la interferència nacional" en els afers de la Comunitat Valenciana, en la trobada que ha mantingut amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Puig ha defensat que "el poble de Catalunya" prengui les seves decisions, desmarcant-se així de les directrius de Madrid sobre el dret a decidir que ell sembla no condemnar.

Tanmateix, el PSOE que defensa el valencià, més federal, i el que defensa Díaz, més reticent a pactar amb Podemos, segurament no són el mateix. Díaz no ha volgut valorar els pactes del PSC amb Barcelona en Comú, ni entre Ahora Madrid i el PSOE madrileny. Però és sabut que l'andalusa és reticent a una part de Podemos, de qui afirma "hi ha unes ànimes",  i que el PSOE que vindrà després del 26-J, si és el seu, potser no es desmarqui tant en essència del PSOE actual sobre la política de pactes.