Al PSOE s'està formant un poderós corrent de pressió que prova de dissuadir el seu secretari general i candidat a la Moncloa, Pedro Sánchez, d'encapçalar una alternativa d'esquerres al PP si fracassa l'intent de Mariano Rajoy de formar govern. Un dia després que l'executiva federal socialista acordés no donar suport a Rajoy –el que avui han ratificat dirigents com la número dos per Madrid, Meritxell Batet– la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ha reiterat que els ciutadans han "col·locat" el PSOE en l'oposició després de les eleccions generals del 20 de desembre, per la qual cosa ha instat el seu partit a evitar l'"aventurisme polític" i l'"oportunisme".

De les paraules de Díaz es pot desprendre que el PSOE hauria de facilitar la governabilitat al PP –la qual cosa, almenys, requeriria la seva abstenció en la investidura de Rajoy o d'un candidat o candidata alternativa del PP. Així, la dirigent socialista va assenyalar: "Per recuperar la credibilitat, no se'ns pot veure com un partit que estigui d'aventures, no se'ns pot veure com un partit d'oportunisme". Díaz va expressar aquesta posició durant la seva intervenció en la reunió del grup parlamentari socialista abans de la celebració de l'últim ple de l'any de la Cambra andalusa.

Díaz, que mai no ha renunciat al lideratge del partit, va assenyalar així mateix, davant de la baixada del PSOE en el 20D dels 110 a 90 escons, que "a mitjà termini", el PSOE és la "garantia de l'estabilitat" i, per "recuperar la confiança", ha de ser "reconeixible" i, alhora, canviar "coses" sense "entrar en cap moment en l'autocomplaença". Per això, entén que cal "analitzar amb fredor" el succeït diumenge, en al·lusió a la derrota de Sánchez.

Referèndum a Catalunya

Alhora, la també secretària general del PSOE andalús s'ha mostrat molt crítica amb l'actitud de "prepotència" de Podemos i del seu líder, Pablo Iglesias, per haver posat sobre la taula l'exigència de la convocatòria d'un "referèndum d'autodeterminació" a Catalunya, i ha advertit que els socialistes "no hi estan disposats".

"Ell (Pablo Iglesias) ha preferit renunciar a la defensa de la unitat d'Espanya, a la defensa de la convivència i la igualtat de tots els espanyols a canvi d'un grapat de vots en el Congrés", ha etzibat, amb referència als grups nacionalistes.

Díaz ha retret a Iglesias que consideri que "ja no hi ha cafè per a tothom, només per a (Ada) Colau, a canvi d'esgarrapar un grapat de vots més", després del qual ha subratllat que aquest és el "peatge" que "voluntàriament, ell ha decidit pagar".

Podem ha fixat com a condició per a qualsevol acord de governabilitat la convocatòria d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, com demanen els seus socis d'En Comú Podem, la plataforma impulsada per Colau que va guanyar a Catalunya les eleccions del 20D.

(FOTO: EFE)